Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύουν τα "Επίκαιρα". Η αρχή του τέλους του δικομματισμού.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με 12 % και με σημαντική διαφορά 4,5 μονάδων από τους φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ. Στο 5 % ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στο 1 % η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.Σχόλιο του Red Star.

Η νέα Δημοσκόπηση της VPRC για τα "Επίκαιρα" επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου σε προηγούμενες αναρτήσεις μου για το πού κινούνται τα κόμματα σήμερα.Με την υποσημείωση πως το μεγάλο ποσοστό αποχής-άκυρων-λευκών, μπορεί να αλλάξει λίγο το σκηνικό όταν γίνουν οι εκλογές.Η αφετηρία όμως για όλα τα κόμματα θα είναι αυτή που δείχνει η εικόνα του γκάλοπ και οι δικές μου εκτιμήσεις.

Τρεις επισημάνσεις για τα ευρήματα της έρευνας.

1) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ολοταχώς κινείται σε ποσοστά 1977 ,κάτω από το 30 %. Είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψει και είναι πιθανό να βρεθεί ακόμα και δεύτερο κόμμα.Μόνο που και η Ν.Δ είναι επίσης δύσκολο να περάσει το όριο του 30 %.Το βέβαιο είναι ότι όποιος και να είναι πρώτος θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης.Το 30 % είναι ένα ψυχολογικό όριο κυρίως που θα σημάνει την αρχή του τέλους του δικομματισμού στη συνείδηση του  Έλληνα ψηφοφόρου.

2) Το Κ.Κ.Ε είναι τρίτο κόμμα, με σημαντική διαφορά από τον Λ.Ορθόδοξο Συναγερμό, παρά την άνοδο του κόμματος του Καρατζαφύρερ. Το 12 % είναι  το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ το Κ.Κ.Ε  ,αλλά η εκτίμηση μου είναι πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια  ακόμα και να διπλασιάσει το ποσοστό του 2009 (7,5%) 

3)  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δείχνει στάσιμος στο 5 %.Δεδομένης της διάσπασης ,αλλά και των διαφωνιών ανάμεσα στις συνιστώσες αυτό το ποσοστό είναι καλό.Από την άλλη δείχνει πως ο κόσμος της αριστεράς προτιμά τον καθαρό λόγο του Κ.Κ.Ε που βρίσκεται 7 μονάδες μπροστά. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α επίσης φαίνεται να μην μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική που να την οδηγήσει στην βουλή.Το ίδιο και τα μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που αν και καταγράφουν άνοδο (δεν αναφέρονται στην έρευνα επειδή είναι κάτω από 1 %) σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εκτινάξουν τα ποσοστά τους.Αυτό συμβαίνει τώρα μήνα Απρίλη, λίγο πριν την Πρωτομαγιά.Μια λαϊκή εξέγερση και η ένταση των κοινωνικών αγώνων μπορεί να δώσει μια ώθηση σε όλες τις τάσεις της αριστεράς. 


Η εκτίμηση της εκλογικής απήχησης των κομμάτων σύμφωνα με την VPRC ,είναι η ακόλουθη :


ΠΑ.ΣΟ.Κ                                 31,5 %
Ν.Δ                                         30,5 %

Κ.Κ.Ε                                        12 %
ΛΑ.Ο.Σ                                      7,5 %

ΣΥ.ΡΙΖ.Α                                      5 %
ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ                    3,5 %
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ                         2 %
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ                      1,5 %

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                             1,5 %
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α                              1 %
ΛΟΙΠΑ                                         4 %




 

Red Star

3 σχόλια:

haridimos είπε...

Αυτό το 'ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% με +/-0,9%' σπάει κάθε έννοια σοβαρότητας..

Σαν να λέμε το ΚΚΕ θα πάρει 10% με +/- 9%..

Red Star είπε...

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως Δημ.Συμμαχίας,Δημ.Αριστεράς και Χ.Α.Είναι ενδεικτικά τα νούμερα και βέβαια το περιθώριο λάθους αφορά περισσότερο το + και όχι το -

Πάντως εγώ είμαι αισιόδοξος ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν αναγνωρίσιμη πλέον υπαρκτή πολιτική δύναμη και με πολιτική δράση μπορεί να καταφέρει και σε ψήφους και σε ποσοστά να πάει καλά.Δεν διακινδυνεύω πρόβλεψη αλλά στις σημειώσεις μου έχω το 1% σαν ποσοστό αφετηρίας ή καλύτερα να πω καλύτερα τις 55-65.000 ψήφους.Επίσης η αίσθηση μου είναι πως η Χ.Α αν και ανεβασμένη ιδίως στην Αττική ,είναι μια ιδέα πιο κάτω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Διαφωνώ δλδ με την υπεραισιόδοξη εκτίμηση του 1,5% της VPRC.Διαφωνώ και για την ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ που σίγουρα είναι πάνω από 2% και θα αποσπάσει αρκετές νεοφιλελεύθερες ψήφους από τη Ν.Δ.Το βέβαιο είναι ότι η βουλή θα είναι 6κομματική με τους Οικολόγους μέσα και με ΔΗΜ.ΑΡ και ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ να έχουν κάποιες μικρές ελπίδες.

ΣΗΦΗΣ είπε...

Φίλοι μου εγώ απ' όσους ξέρω που ψήφισαν σύριζα στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν οι μισοί και βάλε δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ανταρσυα.
Επίσης 2-3 περιπτώσεις γνωστών που έκαναν αποχή από εκλογικές αναμετρήσεις θα ψηφίσουν και αυτοί ανταρσυά στις επόμενες εκλογές.
Αρα πιστεύω ότι η ανταρσύα θα είναι πολύ πιο πάνω από το ποσοστό που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
Αφού κοντεύω να πεισθώ κι εγώ που πάντα ήμουν μεταξύ ΚΚΕ και συριζα στις τελευταίες αναμετρήσεις ( με 70% των περιπτώσεων υπέρ του ΚΚΕ τελικά).