Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, 26/3/2010


2010_03_26_gap

Παρά τους κατά παραγγελία πανηγυρισμούς των εγχώριων ΜΜΕ, στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση Παπανδρέου εισέπραξε μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα». Το επί μήνες προπαγανδιστικό όχημα «πρώτα τα μέτρα και μετά η ευρωπαϊκή στήριξη», το επί μήνες διαπραγματευτικό ατού προς την Ευρωζώνη «βοηθήστε εσείς γιατί θα πάμε στο ΔΝΤ», και η επί μήνες διαφήμιση της «ελληνικής χρεοκοπίας» από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξαφρίσει τον εργαζόμενο κόσμο, έφεραν τον χθεσινό κόλαφο.

Οι συνήθεις κενολογίες Παπανδρέου για τους «κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο» επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη.


Το ΔΝΤ μπαίνει κανονικά στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των προϋπολογισμών, με την έμπνευση του «ιδανικού και πρόθυμου αυτόχειρα» Γ. Παπανδρέου, αλλά –το σοβαρότερο- επιβάλλοντας νέα βάρβαρα μέτρα στον ελληνικό λαό.
Ο μηχανισμός της ευρωζώνης που «θα» δημιουργηθεί, είναι δανεισμός με απαράδεκτους και τοκογλυφικούς όρους, και με «εγγυητή» την παρέα ΔΝΤ – Wall Street – Goldman Sachs. Όσο για την εξαγγελία Τρισέ για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (προς χρηματοδότηση φυσικά των τραπεζών), δεν σημαίνει τίποτα για την ελληνική οικονομία: Διαιωνίζει απλά το κερδοσκοπικό καθεστώς του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών (με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα) για να μεταδανείζουν το ελληνικό κράτος με 4 και 5% μεγαλύτερο επιτόκιο.  Για ακόμη μια φορά η προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των τραπεζών. Η «ρευστότητα στην αγορά» που θα προέκυπτε αναζητείται, όπως αναζητούνται και τα 28 δις που χάρισαν τα δύο κόμματα εξουσίας στις τράπεζες…
Η Σύνοδος Κορυφής απέδειξε επίσης ότι η ευρωζώνη δεν έχει το παραμικρό ίχνος συνοχής, αλληλεγγύης, ενότητας. Όχι μόνο σήμερα, στην εποχή της κρίσης. Σήμερα όμως καταρρίπτονται οριστικά οι μύθοι της «Ελλάδας που κερδίζει από το ευρώ» και της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Η Ευρωζώνη αποφασίζει για όλους, αλλά με κριτήριο τα συμφέροντα του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης.
Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση -ακόμη και για τα δικά της μέτρα- είναι απολύτως επικίνδυνη και καταστροφική. Όσο ασκεί την πολιτική που της υπαγορεύει η αγορά, θα στέλνει τους εργαζόμενους στο απόσπασμα. Όσο οι προτεραιότητες είναι οι υπηρεσίες στο κεφάλαιο, η κοινωνία θα μετατρέπεται σε ανθρώπινη χωματερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: