Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για το φορολογικό νομοσχέδιο


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και ενίσχυση των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Τη στιγμή που καταργεί ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα μέχρι 12.000€, που αυξάνει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που συρρικνώνει το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, την ίδια στιγμή μειώνει σταδιακά τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου από 25% σε 20%, εξαιρεί από την ενιαία φορολόγηση τα έσοδα από τόκους ευνοώντας τις τράπεζες, διευκολύνει τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» βοηθώντας ουσιαστικά στο «ξέπλυμα» χρήματος, συνεχίζει τις χαριστικές φοροελαφρύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, διατηρεί και δίνει νέες φοροαπαλλαγές στην πλουτοκρατία με τη μορφή κινήτρων για έρευνα, διατήρηση θέσεων εργασίας, για «πράσινη ανάπτυξη» κλπ.


Η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, δε στοχεύει στα μεγάλα χαρτοφυλάκια που εύκολα μετακινούνται στο εξωτερικό και μεταβιβάζονται στα διάφορα επενδυτικά σχήματα. Ο στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι οι μικροεπενδυτές και οι αποδόσεις των επενδυμένων με τη μορφή μετοχών αποταμιεύσεών τους.

Και αυτή τη φορά η φορολογική πολιτική του αστικού κράτους συμβάλλει στη μεταβίβαση μεγαλύτερου μέρους του κοινωνικού πλούτου από τους εργαζόμενους στο κεφάλαιο.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί «δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων» είναι το δόλωμα για να ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Οι αντιλαϊκοί φόροι, οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα κρατικά δάνεια, οι επιδοτήσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα, όλα υποτάσσονται στο σκοπό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων, είναι σε αντίθεση με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Είναι ψέμα, που στόχο έχει να εμποδίσει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, ο ισχυρισμός ότι η κρίση απαιτεί συναίνεση, ότι η «ανάκαμψη» δηλαδή η έξοδος από την κρίση, είναι εθνικός στόχος και μας αφορά όλους.   Η αλήθεια είναι ότι και την περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου συνεχίζει την πορεία κερδοφορίας του, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησής του.
Η επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος, του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων αποτελεί το «τυράκι» στη φάκα για την παγίδευση των εργαζομένων.

Πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκεται η υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της έκθεσης της εγχώριας παραγωγής στον ανταγωνισμό της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ, από την οποία επωφελούνται συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Η διόγκωση των ελλειμμάτων οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες μεγαλύτερης απελευθέρωσης των αγορών και όξυνσης του ανταγωνισμού, σε ανακατατάξεις στο συσχετισμό ανάμεσα σε ισχυρές χώρες και κεφάλαια στις αγορές, στην όξυνση των προβλημάτων που προέρχονται από την αναρχία και την ανισομετρία στην καπιταλιστική παραγωγή.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι εάν μειωθεί το Δημόσιο Χρέος μπορεί να δοθούν αυξήσεις, να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, να μειωθεί η έμμεση και άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Η πίεση στο λαϊκό εισόδημα θα είναι συνεχής. Σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα, αύριο για να μην αυξηθούν.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη φορολογική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Η λαϊκή αναμονή και συναίνεση είναι «λάδι» στη μηχανή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να απαιτήσουν να πληρώσουν τα μονοπώλια.
  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000€ και από 5.000€ για κάθε παιδί.
  • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
  • Να διεκδικήσουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: