Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ουκρανοί πολίτες για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Προηγήθηκε μία θυελλώδης προεκλογική εκστρατεία, με τους δυο υποψήφιους, τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την ΠρωθυπουργόΓιούλια Τιμοσένκο, να αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και να εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη τους. Στον πρώτο γύρο, ο Φιλορώσος Γιανούκοβιτς υπερίσχυσε με δέκα μονάδες διαφορά της αντιπάλου του και φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά θα είναι μικρή και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.
Ομαλά η εκλογική διαδικασία

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά με όλα τα εκλογικά τμήματα να έχουν ανοίξει κανονικά στην ώρα τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό προσέλευσης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου.
Με την επικράτησή του, ο Γιανουκόβιτς ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την Πορτοκαλί Επανάσταση, που ξέσπασε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2004 και τις καταγγελίες για νοθεία που κατέληξαν στην ακύρωση της εκλογής του.
Από την άλλη πλευρά, η Τιμοσένκο, υπόσχεται ότι αν δεν κερδίσει τις εκλογές θα διοργανώσει νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές μετά τις εκλογές του 2004.
Και οι δυο υποψήφιοι έχουν θέσει ως στόχο τους τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη.
Ο νέος Πρόεδρος πάντως, θα έχει να ανατρέψει την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, με το ΑΕΠ της να έχει πέσει κάτω από το 15% και το εθνικό της νόμισμα να έχει χάσει τα τελευταία δυο χρόνια το 60% της αξίας του.
Το ακλόνητο φαβορί των εκλογών Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Πηγές: ΕΡΤ- AFP - BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: