Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο MEGA και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη & Γ. Οικονομέα




Για το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης»
«Εμείς προ πολλού έχουμε πάρει θέση, είτε λεγόταν «Καποδίστριας 2» είτε «Καλλικράτης». Είμαστε ριζικά αντίθετοι, όχι τόσο γιατί μετράμε τον αριθμό των δήμων, δεν είναι ζήτημα διοικητικό και οργανωτικό, αλλά γιατί με αυτό το μέτρο επιχειρείται η ισχυροποίηση του κράτους. Διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Πάμε, δυστυχώς, για ανεξαρτητοποίηση των μονάδων, των σχολείων, των νοσοκομείων, ίσως σε δεύτερη φάση. Μιλάμε επίσης για μία πολιτική η οποία θα ανοίξει τους δρόμους οι επιχειρηματίες να μπουν μέχρι εκεί που δεν είχαν μπει έως τώρα σε όλο τον τομέα, σε όλο το εύρος και το βάθος των δραστηριοτήτων».
Δεν είναι εκλεγμένοι;
«Επίσης, η κρατική στρόφιγγα, θα κλείσει ασφυκτικά. Η τοπική φορολογία θα είναι η πηγή της χρηματοδότησης, ενώ από την άλλη μεριά τα διάφορα ποσά, που θα κατανέμει ο κρατικός προϋπολογισμός ή η κοινότητα στην περιφέρεια, θα τα ρουφάνε κυριολεκτικά, τα υποκαταστήματα των μεγάλων επιχειρηματιών.
Η αντίθεσή μας δεν είναι «γιατί τα όρια είναι εδώ» και το πού είναι η έδρα του δήμου. Δεν θα είναι τέτοια αντίδραση, θα παρέμβουμε και για τα κριτήρια της ένωσης, αλλά δεν είναι το κυριότερο αυτό. Η αντίδρασή μας θα συνδυαστεί με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός».


Για τους ελεγκτές της ΕΕ
«Γιατί τους πείραξε που ήρθαν οι ελεγκτές και μάλιστα ήρθαν αφ' υψηλού; Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο κ. Καραμανλής, έχουν δεχτεί το εξής: Ότι η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας.
Είναι υπό έλεγχο και υπό επιτήρηση, όταν χρειάζεται. Γιατί τους πείραξε που έστειλαν τους ελεγκτές, και ήρθαν οι υπάλληλοι και έβαλαν τους υπουργούς απέναντι; Αυτό το δέχονται. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι που παίζουν. Και ξέρετε γιατί το δέχονται; Γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουν να είναι μέσα σε αυτό το κλαμπ, διότι η συμμετοχή σε αυτό το κλαμπ συμβάλει στην στήριξη των λίγων».


Για την πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου
«Πρώτον, όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση, για συναίνεση κτλ, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει -και καλά κάνει και το αποκλείει, και εμείς αποκλείουμε τον εαυτό μας- μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή. Εθνική συνεννόηση σημαίνει καθόμαστε κάτω και κάνουμε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό με αυτούς που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι μια γραμμή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια υιοθετεί ο χώρος.  Δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος. Αυτή την γραμμή, όπως ξέρετε, την έχουμε πολεμήσει και ευτυχώς την πολεμήσαμε έγκαιρα, γιατί δεν θα ωφελούσε καθόλου τον τόπο να υπήρχε ένα ΚΚΕ ροζ».


Για τις «100 μέρες» διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού
«Είναι συνεπής, αυτό ήταν το πρόγραμμά του. Οι υποσχέσεις του ήταν μπαγιάτικα ψίχουλα, ούτε καν οι τυπικές προεκλογικές υποσχέσεις. Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γι' αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: