Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Οι καλοί θα επιβιώσουν


Όλοι οι καλοί χωράνε σε αυτό τον πλανήτη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της California, που ανέπτυξαν μια θεωρία αντίθετη από αυτήν του Darwin. Στην ουσία ανέλυσαν πώς η φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ευνοεί τους καλούς, συνεργάσιμους και δοτικούς ανθρώπους και πώς οι κακοί άνθρωποι με εγωιστική συμπεριφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης. Για να επιβιώσουμε θα πρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι, να βοηθάμε τους γύρω μας και όχι να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Μπορεί να ακούγεται «χριστιανικό» όμως οι επιστήμονες δεν βασίζουν το σκεπτικό τους σε θρησκευτικού χαρακτήρα επιχειρήματα.
Αντί λοιπόν για το περίφημο motto “the survival of the fittest” του Darwin, ο καθηγητής Dacher Keltner, υποστηρίζει μαζί με την ομάδα του το “survival of the kindest”. Μάλιστα εξηγεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καλοί για να φροντίζουν τα βρέφη τους που είναι πιο ευάλωτα και λιγότερο ανεξάρτητα από τα μωρά άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου. Αν δεν φροντίζαμε και δεν προστατεύαμε τα μικρά μας, το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί όπως άλλα. Ακόμα και ο Darwin είπε κάποτε ότι «η συμπόνια είναι το ισχυρότερο ένστικτό μας». Αυτή η έμφυτη καλοσύνη, υπάρχει πλέον σαφής ένδειξη ότι βρίσκεται στα γονίδιά μας. Άνθρωποι που έχουν το δέκτη oxytocin στα γονίδιά τους έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εντάσεις. Αυτή η ορμόνη, γνωστή ανεπίσημα και ως «ορμόνη του εναγκαλισμού», εκκρίνεται στο αίμα και τον εγκέφαλο, όπου προωθεί την κοινωνικότητα, το ρομαντισμό και την στοργικότητα. Εκτός από αυτή, ένα είδος νευρικού ιστού (vagus) που ελέγχει το ρυθμό αναπνοής και συνδέει όλα τα όργανα μεταξύ τους, μας βοηθάει να καλμάρουμε και να επικοινωνούμε σωστά.
Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι όσο πιο γενναιόδωροι είμαστε τόσο μεγαλύτερο σεβασμό και επιρροή στους άλλους έχουμε. Σε πείραμα που έγινε πρόσφατα, δόθηκαν χρήματα σε κάποιους ανθρώπους για πράξεις κοινής ωφέλειας. Οι πλέον γενναιόδωροι ήταν τελικά αυτοί που έλαβαν τη μεγαλύτερη αναγνώριση. Αυτοί που σκέφτονται εγωιστικά κερδίζουν μόνο μίσος και δυσαρέσκεια ενώ οι καλοί βλέπουν σταδιακά το status τους να βελτιώνεται. Αυτή την άποψη ενισχύουν και οι υπέρμαχοι της «Θετικής Ψυχολογίας», της σχολής ψυχολόγων που μελετάει την ανθρώπινη αισιοδοξία και προσαρμοστικότητα. Η Christine Carter, διευθύντρια του “Greater Good Science Center” και δημιουργός της ιστοσελίδας Science for Raising Happy Kids, εξηγεί πώς μπορούμε να αναθρέψουμε παιδιά με καλά ένστικτα. Εξηγεί ότι αρκετοί γονείς απομακρύνουν τα παιδιά τους από δραστηριότητες που καλλιεργούν μέσα τους τη διεκδίκηση και τον ανταγωνισμό. Βρέθηκε λοιπόν ότι παιδιά που μεγαλώνουν με αξίες όπως η ευγνωμοσύνη και οι γενναιοδωρία είναι πιο χαρούμενα από τα άλλα. Κατ΄ επέκταση βρέθηκε ότι είναι πιο χαρούμενοι και οι γονείς.
Στα κολλέγια και πανεπιστήμια, βρέθηκε επίσης ότι οι φιλίες φοιτητών από διαφορετικές πατρίδες, κάνουν πολύ πιο ευχάριστη την εμπειρία της φοίτησης. Σε αυτούς τους μαθητές παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πάνε καλά στα μαθήματα και να εξασφαλίσουν στο μέλλον περισσότερα εφόδια και υψηλότερο status.

Πηγή OTENET Portal - Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: