Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ K.K.E : Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κλείσιμο των Τεμπών


Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Βαρύτατες είναι οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη και τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκλήθηκαν. Ευθύνες που δε μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της κακοκαιρίας.
Οι ευθύνες δεν περιορίζονται στην παράδοση - παραχώρηση για κατασκευή, διαχείριση και ληστρική εκμετάλλευση βασικών οδικών αξόνων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και στο μη έλεγχο αν αυτές παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.  Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις όφειλαν να έχουν εξασφαλίσει την οδική ασφάλεια, να έχουν στις προτεραιότητές τους την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τους φυσικούς κινδύνους.
Ευθύνες υπάρχουν και για την κατάσταση των παρακαμπτήριων οδών που δε μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της τεράστιας κυκλοφορίας και δεν αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, σε περίπτωση χιονόπτωσης ή κατολισθήσεων και άλλων ζημιών που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να υποστούν.
Πέρα των γενικότερων συνεπειών έχουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στην κοιλάδα των Τεμπών και στην ευρύτερη περιοχή και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σ' αυτές βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Πολλοί εργαζόμενοι της περιοχής, για να φτάσουν στη δουλειά τους επιβαρύνονται καθημερινά (για ταξί και τρένο). Μεγάλη είναι η επιβάρυνση αγροτών, κτηνοτρόφων και καταστημα-ταρχών λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, εφοδίων και εμπορευμάτων τους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα έχουν προγραμματιστεί για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας της εθνικής οδού μέσω Τεμπών και με βάση ποιο χρονοδιά-γραμμα ενεργούν; Ποιο σχεδιασμό έχουν για την ανάπτυξη των παρακαμπτήριων οδών.
Εάν θα εξασφαλίσουν το εισόδημα όσων θίγονται από την υπάρχουσα κατάσταση και αν θα ανασταλούν και για ποιο διάστημα οι οφειλές τους;




Ο βουλευτής
Αντώνης Σκυλλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: