Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Στήριξη προσώπου της Αριστεράς για πρόεδρο της Δημοκρατίας απόφασίστηκε στον ΣΥΝ


Διάλογο με τους Πράσινους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο – με έμφαση στη Θεσσαλονίκη – καθώς και στήριξη ενός προσώπου από το χώρο της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.Στην ίδια συνεδρίαση, σημειώθηκε και ένταση μεταξύ Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κουβέλης δέχτηκε επικρίσεις για πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του που αφορούν συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στη βόρεια Ελλάδα αλλά και το ζήτημα δεύτερης θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας.Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Κουβέλης τοποθετήθηκε για ζητήματα πάνω στα οποία δεν είχε υπάρξει κοινή θέση από τα όργανα του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης με τη σειρά του, ανέφερε ότι τα ζητήματα συζητήθηκαν, ωστόσο – με ευθύνη του προέδρου κ. Τσίπρα όπως είπε – δεν έγιναν πολιτικό αποτέλεσμα.


Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η μη στήριξη του κόμματος στον κ. Παπούλια, δεν έχει να κάνει με το ίδιο το πρόσωπο αλλά με τη θέση ότι ο ΣΥΝ δεν επιθυμεί να συμπράξει με τα δύο κόμματα εξουσίας.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, η Π.Γ. και οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΝ τόνισαν, ομόφωνα, την ανάγκη ο ΣΥΝ να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, με πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, η Π.Γ. αποφάσισε:

"1. Το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουμε τις προγραμματικές παρεμβάσεις μας με προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου (ομόφωνα).
2. Να οργανωθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ημερίδα στη βουλή για τη διαφθορά και το μαύρο πολιτικό χρήμα και να κατατεθεί πρόταση νόμου για την απλή αναλογική (ομόφωνα).
3. Να προτείνει στην ΚΠΕ του ΣΥΝ να παρθούν πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθύνοντας πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού, στη βάση τριών αξόνων:

α) Μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική στους Δήμους

β) Διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος

γ) Συμμετοχικός σχεδιασμός, εμβάθυνση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες

Στόχος, η δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες.Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση-συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και πρωτοβουλία για να ανοίξει από τα κάτω η συζήτηση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού (κατά πλειοψηφία).

4. Αποφάσισε τη διερεύνηση συμβολικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς (κατά πλειοψηφία)".

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: