Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, σχετικά με επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων στην Πλατεία Αττικής

Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΝ καταδικάζει την επίθεση φασιστοειδών στοιχείων σε ανεπίσημο τζαμί, στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Αγορακρίτου, που δημιούργησαν για άλλη μια φορά έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της πλατείας Αττικής τρομοκρατώντας αλλοδαπούς συμπολίτες μας επιτιθέμενοι σε κατάστημα μετανάστη και προκαλώντας ζημιές σε είσοδο πολυκατοικίας. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση να πατάξει τα θλιβερά αυτά φαινόμενα ρατσιστικής βίας συλλαμβάνοντας τους υπεύθυνους και παραπέμποντας τους στη Δικαιοσύνη.
Ακόμα όμως κι αν αυτό γίνει (κόντρα στη μέχρι σήμερα κυρίαρχη κυβερνητική αντίληψη της αδιαφορίας, ανοχής και ατιμωρησίας), δεν αρκεί. 
Η προσπάθεια των ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα στις γειτονιές της Αθήνας, που προκαλεί η γκετοποίηση και η εγκατάλειψη από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις διαδοχικές κυβερνήσεις(μεθοδευμένες από πολιτικά και οικονομικά κέντρα που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια μέσω της υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών) και επιτείνει η οικονομική κρίση, απαιτεί απάντηση.
Η απάντηση στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό, μπορεί να δοθεί μέσα από ένα σχέδιο που θα επιδιώκει την αναβάθμιση των περιοχών αυτών, την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ποιότητας ζωής, την ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κατοίκων και την πολιτισμική-κοινωνική παρέμβαση για την ενσωμάτωση αποκλεισμένων (Ελλήνων και μεταναστών) στον κοινωνικό ιστό. Αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, ριζοσπαστικό μα ταυτόχρονα ρεαλιστικό, πρέπει να γίνει σημαία των προοδευτικών πολιτών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: