Οι ταραχές και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ συνεχίστηκαν χτες, ενώ πλέον η πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς παίρνει τα σκήπτρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Καπ Αϊτιέν, καθώς οι πληγέντες του σεισμού από τους προσφυγικούς καταυλισμούς δίνουν τον τόνο των διαδηλώσεων, αλλά και των συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις και απαιτούν την απομάκρυνση της δύναμης του ΟΗΕ και ειδικά της αποστολής των Νεπαλέζων, που θεωρούνται ότι «έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή». Θεωρία που επιβεβαίωσε με συνέντευξή του σε σκανδιναβικά ΜΜΕ και ο Σουηδός πρέσβης στην Αϊτή, Κλάες Χάμαρ, δηλώνοντας μάλιστα στην εφημερίδα «Svenska Dagbladet» ότι «του το επιβεβαίωσε διπλωματική πηγή στην αμερικανική πρεσβεία», προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη.
Την ίδια στιγμή οι νεκροί έχουν φτάσει στους 1.186. Συνολικά 49.418 νοσούν, ενώ οι 19.646 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 18.872 λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με το «Cubadebate».
Η επιδημία της χολέρας στην Αϊτή συνδέεται με μία 49χρονη παγκόσμια πανδημία και πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από ένα μολυσμένο άτομο, σύμφωνα με επιστήμονες. Η επιδημία θα μπορούσε εύκολα να χειροτερεύσει παρά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο, ανέφεραν χτες τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).Γενετικά τεστ έδειξαν ότι το βακτήριο Vibrio cholerae από αρκετά δείγματα είναι σχεδόν όμοια το ένα με το άλλο, κάτι που υποστηρίζει τη θεωρία της μιας πηγής, πρόσθεσαν οι δύο οργανισμοί. «Η Αϊτή είναι η τελευταία χώρα που επλήγη από την πανδημία της χολέρας, η οποία ξεκίνησε πριν από 49 χρόνια στο Σουλαουέζι, στην Ινδονησία και έχει κρατήσει και μεταδοθεί περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη πανδημία χολέρας», πρόσθεσαν.¨
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου