Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΣΥΜΠΤΩΜΑ;

Η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.), η δύναμη κρούσης των φασιστών και του ρατσισμού στη χώρα μας, έβγαλε δημοτικό σύμβουλο. Ποσοστό 5.5% στο 43% αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, αριθμοί ψήφων 9.700. Μικρό νούμερο που κάνει πολύ ντόρο όμως και σωστά ανησύχησε κάθε δημοκράτη όπου και αν ανήκει.
Η οργάνωση αυτή κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα σε γειτονιές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε λαϊκές που πλήττονται από την επίθεση του συστήματος στα λαϊκά δικαιώματα. Λέγεται ότι καταφέρνει να έχει προσβάσεις και στη νεολαία ιδιαίτερα σε μαθητόκοσμο.
Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το φαινόμενο της εν λόγω οργάνωσης θα έλεγα ότι κακώς ανησυχήσαμε τώρα και τόσο πολύ με την παρουσία της μιας και είναι παλιά ιστορία, όπως ανησυχήσαμε τώρα για τα φαινόμενα ρατσισμού με αφορμή τους ψήφους και τις επιθέσεις στον Αλαβάνο και τη Πορτάλιου. Και λέω κακώς γιατί τον ρατσισμό δεν τον υποθάλπτει και δεν τον συντηρεί η Χ.Α.. Αυτή είναι το σύμπτωμα. Εδώ και χρόνια παίζουν με το φαινόμενο της ύπαρξης των εξαθλιωμένων μεταναστών οι κυβερνήσεις, τα κόμματα εξουσίας, όλος ο κρατικός μηχανισμός, του οποίου την αμέριστη στήριξη έχει η Χ.Α., ο δήμος της Αθήνας που και αυτός τη στηρίζει και τη χρησιμοποιεί. 
Το ντόπιο κεφάλαιο αφού έφερε τους μετανάστες και τους εκμεταλλεύεται πολλαπλά, αφού συμβάλει ιδιαίτερα στο μακέλεμα των χωρών τους από τα αφεντικά του των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε Βαλκάνια και Ασία μετά προσπαθεί να στρέψει τους Έλληνες εργαζόμενους εναντίον τους, για να μην στραφούν εναντίον του.
Μόνο μια ματιά σε φυλλάδια υποψήφιων της παράταξης Κακλαμάνη (και όχι μόνο) να ρίξουμε θα δούμε ότι το πρώτο μέλημα των περισσότερων είναι ο "καθαρισμός" των γειτονιών της Αοήνας. Έτσι σα σκουπίδια αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους. 
Να πάμε και στο ΛΆΟΣ; Που έχει και τα εχέγγυα του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού κόμματος; Που οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το χαρακτηρίζουν υπεύθυνη δύναμη; Σε τι διαφέρει από την Χ.Α.; Ο Γεωργιάδης το έλεγε ξεκάθαρα, αν έβγαινε θα προχωρούσε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών. Και τι να πούμε για την επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στο MEGA, από Σπηλιωτόπουλο και Βορίδη ο Καμίνης γιατί λέει υποστηρίζει τη "λαθρομετανάστευση" και εμπόδιζε, ως συνήγορος του πολίτη, το έργο της αστυνομίας;
Τα ΜΜΕ που δεν υπάρχει κλοπή έως και φόνος που να μη χρεώνεται στους μετανάστες; Που δεν υπάρχει πογκρόμ που να μη το έχουν δικαιολογήσει; Ξεχνάμε τα περσινά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία δεν σταμάτησαν και ποτέ αλλά μάλλον τα ...συνηθίσαμε, από την αστυνομία και τον δήμο; Ξεχνάμε ότι ο Κακλαμάνης χαρακτήρισε την πόλη βρώμικη και λόγω της ύπαρξης πολλών μεταναστών;
Tι να πρωτοαριθμήσουμε. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Tην FRONTEX; Τα βασανιστήρια και τους φόνους στα σύνορα και στα αστυνομικά τμήματα από τα σώματα ασφαλείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
Aπαριθμώντας όλα αυτά η Χ.Α. φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό! Μόνο που όταν πέφτει κάνει πιο πολύ θόρυβο. Της δίνει χώρο το ίδιο το σύστημα όπως δίνει σε κάθε χαφιέ, λακέ του συστήματος ηλίθιο φασίστα για να δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου στο κόσμο και για να δικαιολογεί τη δική του στάση, όπως κάνει ο δήμος με την απαγόρευση εισόδου στη παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα, όπως πήγε να κάνει στη πλατεία Αμερικής με την απαγόρευση του φεστιβάλ των Αφρικανών γυναικών. 
Και για να ξαναγυρίσουμε στη Χ.Α.. 'Εχει, όπως λέγεται, προσβάσεις στη νεολαία. Τις έχει στη βάση ενός αντισυστημικού λόγου. Είναι χαρακτηριστικό του φασισμού ο αντικαπιταλιστικός και αντεξουσιαστικός λόγος, την ιδεολογία τους άλλωστε εθνικοσοσιαλισμό την αποκαλούν. Εκμεταλλεύεται την οργή των νέων ανθρώπων γι' αυτά που ζουν και συνδυάζοντας τα παραπάνω με τον τσαμπουκά και την επιθετικότητα σε ότι "ενοχλεί" και φαντάζει συστημικό κάποιοι τσιμπάνε. Βέβαια σε τελική ανάλυση αυτό που ενοχλεί δεν είναι το σύστημα. Αυτό δε παραμένει απλώς στο απυρόβλητο αλλά σε αυτό στηρίζεται όλο και πιο ανοιχτά η Χ.Α.. Είναι χαρακτηριστικές οι σχέσεις τους με τα ΜΑΤ. 
Στρέφονται ενάντια στα πιο αδύναμα κομάτια του λαού, κύρια τους μετανάστες, ενάντια στην αριστερά που μπροστά στα μάτια της αστυνομίας σε γειτονιές σκίζει αφίσες της, καίει προεκλογικά περίπτερα, απειλεί ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε αυτά, έχοντας και το θράσος να αφήνει την υπογραφή της. Αποκορύφωμα αυτής της δράσης της η επίθεση σε Αλαβάνο και Πορτάλιου στον Αγ. Παντελεήμονα παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία επεμβαίνουν μόνο στις περιπτώσεις που οι χρυσαυγίτες τα βρουν σκούρα για να τους προστατέψουν.
Είναι τόσο αντισυστημική που, όπως λένε δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, πληρώνεται σε διάφορες περιοχές από μαγαζάτορες για να τους προστατεύει, αλλά και από παράγοντες του ...real estate για να δημιουργεί κλίμα σε περιοχές που τις έχουν βάλει στο μάτι με σκοπό να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Ειδικά αυτό το τελευταίο κάτοικοι αυτών των περιοχών θα πρέπει ίσως να το προσέξουν μπας και καταλάβουν ότι δεν είναι οι εξαθλιωμένοι που τους διώχνουν αλλά κάτι άλλο.
Το σύστημα λοιπόν χρησιμοποιεί, στηρίζει και ενθαρύνει τη δράση της Χ.Α. με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους.
Nα πάμε τώρα στην άλλη πλευρά; Του αντιρατσισμού, της προόδου, της διανόησης και της αριστεράς;
Δεν είναι απλώς απόντες αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε ανθρώπους  που έχουν "χαρτογραφηθεί" στο παρελθόν και εξακολουθούν να (αυτο)παρουσιάζονται ως προοδευτικοί και αριστεροί καλλιτέχνες, διανοούμενοι κ.λπ. να κρατούν μια στάση τουλάχιστον αντιδραστική. Από δηλώσεις του τύπου "θα αναγκαστώ να στηρίξω τον Καρατζαφέρη" ως συμμετοχή σε συνάξεις σε κεντρικά ξενοδοχεία όπου καλείται η αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθαρίσει (πάλι με σκουπίδια παρομοιάζονται οι άνθρωποι) τις γειτονιές όπου εδρεύουν τα θέατρά τους και οι γκαλερί τους. Ο δε Καμίνης στην επίθεση που δέχτηκε από τους δύο που αναφέραμε νωρίτερα αντί να τους βγει επιθετικά και να τους καταγγείλει, ουσιαστικά ψέλλιζε και απολογούνταν κάνοντας το γνωστό διαχωρισμό περί νόμιμων και παράνομων μεταναστών. 
Όσο για την Αριστερά η στάση της είναι μια από τα ίδια με το συνολικότερο κίνημα. Τα πάντα υποτάσσονται στη κομματική υπηρεσία ή στη καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζουν το θέμα των μεταναστών από ανθρωπιστική και όχι από ταξική σκοπιά. Καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λες και δεν τις έχουν αναλάβει μπροστά στο σύστημα!
Αντί να κινηθούν στη κατεύθυνση πρώτα απ' όλα της αυτοοργάνωσης των ίδιων των μεταναστών στις δικές τους ιδιαίτερες συλλογικότητες διεκδικώντας τα ιδιαίτερα αιτήματά τους, αλλά και της οργάνωσής τους στα σωματεία μαζί με τους ντόπιους συναδέλφους τους. Αλλά πως να γίνει αυτό τη στιγμή που και οι ντόπιοι διαχωρίζονται και δε γίνονται δεκτοί στα σωματεία με βάση τις διαφορές στις εργασιακές σχέσεις; Tους μετανάστες θα οργανώσουν οι κυρίαρχοι του συνδικαλιστικού κινήματος; Και αν το κάνουν το κάνουν με βάση το αν είναι "νόμιμοι" ή όχι.
Η Αριστερά, και η καθημερινή και επίμονη δουλειά που πρέπει να κάνει για να οργανώσει το λαό –στις γειτονιές της Αθήνας και παντού– να συγκροτήσει την αντίσταση του στην πολιτική του συστήματος και του Μνημονίου, να διεκδικήσει ανθρώπινους όρους ζωής και δικαιώματα για τους μετανάστες, να συμβάλει στη σφυρηλάτηση των σχέσεων Ελλήνων και μεταναστών πάνω στην ταξική – λαϊκή «υλική βάση» είναι δυστυχώς απούσα! Σε όλες της τις εκφράσεις. «Επίσημη» και «ανεπίσημη», κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική. Κι εδώ δεν εξαιρούμε ούτε τους εαυτούς μας! Πάνω σ΄ όλα τα παραπάνω και πάνω στην ανεπάρκεια και στην απουσία της Αριστεράς –είτε λόγω πολιτικής γραμμής και έλλειψης βούλησης, είτε λόγω αδυναμίας– «πατά» το φασιστικό φαινόμενο της Χ.Α., που χύνει καθημερινά το δηλητήριό του μέσα στο λαό των γειτονιών της Αθήνας και εξυπηρετεί, έτσι, αυτούς ακριβώς που είναι οι υπαίτιοι για την κατάσταση σε αυτές, για την εξαθλίωση, την «εγκληματικότητα» και τις δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις. Την άρχουσα τάξη και όλο το πολιτικό της προσωπικό, το σάπιο σύστημα της καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: