Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το λιώσιμο των πάγων φέρνει βαρείς χειμώνες !



Το λιώσιμο των πάγων φέρνει βαρείς χειμώνες
Η σταθερή απώλεια θαλάσσιων πάγων στην ανατολική Αρκτική θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια περίοδο με πιο κρύους χειμώνες στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, ακόμη κι αν το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα σχετικά με τις Κλιματικές Επιπτώσεις βρήκε αυτό που ονομάζεται “έντονη γραμμική απάντηση” των θερμοκρασιών του αέρα και των ανέμων στην ανατολική Αρκτική.


Συγκεκριμένα, η μείωση των θαλάσσιων πάγων του Μπάρεντς-Καρά, που βρίσκεται βόρεια της Νορβηγίας και της Ρωσίας, μπορεί να κατευθύνει ψυχρότερα ρεύματα αέρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

“Αυτές οι ανωμαλίες θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν την πιθανότητα για ακραία κρύους χειμώνες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία”, δήλωσε ο Vladimir Petoukhov, ένας επιστήμονας του κλίματος και κύριος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research.

“Οι πρόσφατοι κρύοι χειμώνες, όπως πέρυσι ή o χειμώνας του 2005-06 δεν είναι σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα του πλανήτη αλλά μάλλον την συμπληρώνουν”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: