Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

29 Σεπτέμβρη ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης: Να τους κάνουμε να πληρώσουν την κρίση τους

Εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες οργανώνονται στις 29 Σεπτέμβρη σε όλη την Ευρώπη, από συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου
που προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της εργασίας, αυξάνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, αυξάνοντας την ανεργία και υποβαθμίζοντας τις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις. Η πολύπλευρη κρίση που αναπτύσσεται, και στα ζητήματα περιβάλλοντος αλλά και στα κοινωνικά δικαιώματα, αναδεικνύεται εξίσου στην αγωνιστική αυτή κινητοποίηση.
Ήδη στην Ισπανία έχει κηρυχτεί γενική απεργία, ενώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν προτάσεις και πιέσεις προς τα συνδικάτα να οργανώσουν απεργίες.
Στις Βρυξέλλες θα γίνει η μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη δηλώσει ότι θα καλέσει γενική απεργία στο δημόσιο τομέα εκείνη την ημέρα, ενώ η ΓΣΕΕ πιέζεται από πολλές αγωνιστικές δυνάμεις αλλά δεν το έχει καν συζητήσει ακόμα.
Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ζητούν από τα συνδικάτα ή και οργανώνουν σε τοπικά επίπεδα εργατικές κινητοποιήσεις, ενώ τα κοινωνικά κινήματα θα συμμετάσχουν ή θα οργανώσουν εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες και σε πολλές πόλεις.
Ως Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ ζητούμε τη μέγιστη απεργιακή και κοινωνική κινητοποίηση και αναδεικνύουμε τα αιτήματά μας:
Κανένα μέτρο που να θίγει κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Μείωση των ωρών εργασίας, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία.
Καμιά ιδιωτικοποίηση Κοινωφελών Οργανισμών, αντίθετα ενίσχυσή τους και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.
Ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας
Αντίσταση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, και στις ανίερες συμμαχίες της με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τις επιταγές του, που καταγράφονται στο καταστροφικό «Μνημόνιο».
Πάγωμα των πολεμικών εξοπλισμών που στην Ελλάδα είναι μακράν υψηλότεροι απ’ ότι σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Καταγγέλλουμε ότι η πολιτική του Δημόσιου Χρέους, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις είναι μηχανισμός αναδιανομής υπέρ των πλουσίων και καταστροφής κοινωνικών κατακτήσεων και αρνούμαστε να την πληρώσουμε.
Στις 11 του Σεπτέμβρη, προετοιμάζεται μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρξει αγωνιστική αντίκρουση της πολιτικής του Μνημονίου, και πρέπει ν’ αποτελέσει προετοιμασία για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.
Στις 22 Σεπτέμβρη, την ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, συμμετέχουμε σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης και διεύρυνσης του κρατικού σιδηροδρόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο για εκποίηση και συρρίκνωση, και υποστηρίζουμε τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς και τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας με αντίστοιχη μείωση της κίνησης του αυτοκινήτου.
Στις 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιούμε στην Αθήνα συγκέντρωση-συζήτηση για την κρίση και την απάντηση των κινημάτων, με ομιλητές και ομιλήτριες από Ευρώπη και Ελλάδα.
Στην ακραία σημερινή συγκυρία επίθεσης στον κόσμο της εργασίας και στα δικαιώματα και προσπάθειας συντριβής κάθε συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, ο ευρωπαϊκός ορίζοντας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενότητας, συσπείρωσης και αγώνων.

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: