Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης- Μαρ. Κατσίμη)

•    Η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει μια νέα δυναμική. Στην Ευρώπη τα κόμματα με τα οποία εμείς συμμαχούμε έχουν αυτή τη στρατηγική
•    Στο Δήμο της Αθήνας παίζεται το σενάριο που είχε παιχτεί και με την κυρία Δαμανάκη. Ο κ. Καμίνης υποστηρίζεται από εκείνες τις δυνάμεις που χάιδεψαν, προστάτευσαν όλα τα μεγάλα συμφέροντα, τον κ. Βωβό, που τώρα με το fast track, θέλει να τα φτιάξει όλα μέσα σε μια νύχτα, αυτούς που έκαναν τα στραβά μάτια για την υπόθεση του πάρκου στο Γουδί, στο Κύπρου και Πατησίων.
•    Η υποψηφιότητα Πορτάλιου είναι μια αριστερή αυτοδιοικητική απάντηση σε αυτά τα σενάρια αντίστοιχου κύρους και εμβέλειας με την υποψηφιότητα του Λέοντα Αυδή.
•    Το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η διασπαστική κίνηση του Μετώπου Ανατροπής, είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού μορφώματος αντιπαραθετικού και ανταγωνιστικού προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

•    Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Δείτε τις δηλώσεις για τα εισοδήματά μας. Κάποιοι τα έφαγαν, κάποιοι προστάτευσαν μεγαλοεργολάβους, κάποιοι ήταν ομοτράπεζοι στα κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, κάποιοι πήραν από τη Siemens και κάποιοι έκαναν αντιπολίτευση.
Για το νομοσχέδιο για τις οδικές μεταφορές
-    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την στάση της αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιους υπερασπίζεστε; Το κεφάλαιο;…
Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη σ΄ αυτή τη χώρα να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση και διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τις κοινωνικές ομάδες που αισθάνονται ότι πλήττονται και διεκδικούν το αυτονόητο, να συζητήσουν, να εκφράσουν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους. Δεν μπορεί να υπάρχει άβατο στο Κοινοβούλιο. Ξέρετε, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους κάλεσε κανένας στην αρμόδια επιτροπή να πουν την άποψή τους. Και μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα .. Δεν είναι ενοχοποιημένη κοινωνική κατηγορία εξ οφίτσιο..
-    Τον Ιούνιο δεν είχαν κάποια συνάντηση..;..
Με συγχωρείτε, εδώ τους είχαν τάξει κάποια πράγματα. Γιατί δεν τα εφαρμόζουν. Εάν υπάρχει πράγματι ανάγκη  να απελευθερωθεί, να ανοίξει η αγορά σε ένα επάγγελμα που είναι κλειστό, να κάτσουμε να συζητήσουμε ποιες μεταβατικές διατάξεις, με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό ώστε να μην πλήττονται  αδίκως κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι χάνουν το βιος τους  γιατί πριν από έξι μήνες, πριν από έναν χρόνο έδωσαν μια ολόκληρη περιουσία , έχουν δάνεια, για να πάρουν μια άδεια φορτηγού που ξέρετε πόσο κόστιζε. Γιατί; .. Όχι για να απελευθερωθεί το επάγγελμα, αλλά για να δημιουργηθούν νέα καρτέλ και νέα μονοπώλια.
-    Δεν θα διαφωνήσουμε.. Όμως δεν ήταν ένα ρίσκο αυτό;.. Ξέρανε ότι θα απελευθερωθεί το επάγγελμα. Το ήξεραν όλοι…
Αυτό είναι σαν να λέτε στους ανθρώπους αυτούς ή σαν να λέτε στους πολίτες ότι ξέρατε ότι η κυβέρνηση αυτή άλλα μας υποσχέθηκε και άλλα θα κάνει, γιατί την ψηφίζατε; Εντάξει.. Εδώ όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και έχουμε κάποιους ανθρώπους.. Φυσικά στο σύνολο υπάρχουν και κάποιοι που έχουν κερδίσει πάρα πολλά και είναι άδικο αυτό.. Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι αγανακτισμένοι γιατί χάνουν το βιος τους.
-    Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να ανοίξει το επάγγελμα;…
Θεωρούμε ότι τα κλειστά επαγγέλματα όντως είναι μια παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, όμως εδώ πρέπει να δούμε ταυτόχρονα και μεταβατικές διατάξεις, πρώτον. Και δεύτερον πρέπει να δούμε και πώς θα αποτρέπεται η δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ σε όλα τα επαγγέλματα. Γιατί αν το πρόβλημα είναι ότι είναι κλειστό το πρόβλημα των φορτηγατζήδων, για να πάμε λίγο παραδίπλα. Τι καρτέλ υπάρχει στα καύσιμα; Τι καρτέλ υπάρχει στα είδη διατροφής; Αυτά δεν μας ενοχλούν; Δεν είναι κλειστά αυτά τα επαγγέλματα; Αυτά τα πεδία αγοράς δεν είναι κλειστά; Τα μεγάλα συμφέροντα είναι κλειστά. Το πρόβλημά μας είναι οι φορτηγατζήδες αυτή τη στιγμή σ΄ αυτή τη χώρα;..
Για περιφερειακές -δημοτικές εκλογές - Πολιτικές εξελίξεις
-    Δεν θα εφαρμόσουμε ό,τι ταλαιπωρεί το λαό του Λεκανοπεδίου, είπε ο κ. Αλ. Μητρόπουλος και θέλω να μιλήσουμε λίγο για την επιλογή στήριξης στο πρόσωπο του κ. Μητρόπουλου. Ο κ. Μητρόπουλος είναι ένας γνωστός άνθρωπος, ένας συμπαθής άνθρωπος, ένας σοσιαλδημοκράτης…
Συνεπής όμως με τις απόψεις του, τις ιδέες του και με το θάρρος της γνώμης του όλα αυτά τα χρόνια. Και ιδίως το τελευταίο διάστημα, τον τελευταίο χρόνο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνει οριστικό διαζύγιο  με τις σοσιαλιστικές ιδέες και απόψεις;, που πολλά μέλη και στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν, γνησίως έχουν και κυρίως παίρνει διαζύγιο και με τις προεκλογικές υποσχέσεις.
-    Γιατί διαλέξατε έναν υποψήφιο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ; Δεν είχατε υποψήφιο από το δικό σας χώρο;…
Είναι μια στρατηγική επιλογή για μας. Είναι μια επιλογή που μας δίνει δύο μεγάλες δυνατότητες. Η μία δυνατότητα είναι σ΄ αυτέ τις εκλογές, τις κρίσιμες εκλογές, στις πρώτες που γίνονται μέσα σε συνθήκες ΔΝΤ, μνημονίου, μιας απίστευτα νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής να δοθεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Και γιατί να δοθεί αυτό το μήνυμα; Γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παίρνει μια δίμηνη παράταση της εκτέλεσης της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα, ότι έρχεται αύξηση του ΦΠΑ, ότι θα έρθουν ενδεχομένως και νέες μειώσεις στους μισθούς γιατί η πολιτική που ακολουθείται μέσα από το μνημόνιο είναι αδιέξοδη πολιτική. Δεν βγαίνουν τα έσοδα. Είναι φαύλος κύκλος. Τι κάνει ο πρωθυπουργός. Παίρνει μια δίμηνη παράταση γιατί φοβάται την κάλπη. Γιατί φοβάται να πάρει ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του. Αν επιβραβευθεί σ΄ αυτές τις εκλογές, αν κερδίσει τις μεγάλες περιφέρειες, ιδιαίτερα την περιφέρεια της Αττικής ο κυβερνητικός υποψήφιος, τότε θα θεωρήσει το είπε άλλωστε, δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη, εννοούσε στην πραγματικότητα για την πολιτική του-  ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση την επόμενη μέρα στην εκτέλεση της κοινωνίας. Πρέπει να μην υπάρξει αυτή η δυνατότητα.
Εμείς επιλέγουμε ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων, για να δοθεί η ελπίδα και το μήνυμα  αντίστασης σ΄ αυτή την πολιτική. Η μία αιτία. Και η δεύτερη αιτία  είναι η στρατηγική ενόραση. Εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε  ότι υπάρχει ανάγκη η αριστερά να έρθει σε επαφή με τα λαϊκά στρώματα, να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή αισθάνεται ανέστιος  και προδομένες. Και κυρίως να ανοίξουμε τη δυνατότητα στο μέλλον και σε μια περίοδο δύσκολη, με αναταράξεις να υπάρξει ένα μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.
-    Μήπως είναι εύθραυστη αυτή η συμμαχία στο μνημόνιο πάνω; Είναι συγκυριακή.. Δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα…
-   
Δεν είναι συγκυριακή
-     Γιατί το αντιμνημόνιο είναι από την οπτική που το βλέπει ο καθένας. Και αλλιώς βλέπει το μνημόνιο- αντιμνημόνιο ο ΣΥΝ, εντελώς διαφορετικά το βλέπει ο ΛΑ.Ο.Σ. Αλλιώς το βλέπει ο κ. Μητρόπουλος -δεν χρησιμοποίησα τυχαία τη λέξη σοσιαλδημοκράτης
…. Αριστερός σοσιαλδημοκράτης… Στη Γερμανία, η Αριστερά που προερχόταν μάλιστα από την Ανατολική Γερμανία, η βαθύτατα κομμουνιστική αριστερά, συναντήθηκε με αριστερούς σοαιαλδημοκράτες και έφτιαξε ένα νέο πολιτικό μόρφωμα…
-    Ο Λαφονταίν ή ο Γκίζι είναι ο κ. Μητρόπουλος;….
Δεν λέω ότι είναι ο Λαφονταίν, ούτε ότι κάνουμε μεταγραφή προσώπων. Μιλάμε για την πολιτική στρατηγική. Με ρωτήσατε γιατί με έναν σοσιαλδημοκράτη; Σας λέω, γιατί τι ΠΑΣΟΚ σήμερα παίρνει διαζύγιο οριστικό απ΄ ότι σηματοδοτούσε η σοσιαλδημοκρατία τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90. Είναι μια νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη, είναι ένα σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα και μάλιστα το λένε και οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι, ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα. Τι άλλο να πούμε εμείς;..
Άρα, λοιπόν, η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει μια νέα δυναμική. Σας είπα ότι στην Ευρώπη τα κόμματα με τα οποία εμείς συμμαχούμε έχουν αυτή τη στρατηγική. Θα μου πείτε είναι ο Μητρόπουλος ο Λαφονταίν; Μα εμείς δεν κάνουμε μεταγραφή του κ. Μητρόπουλου. Εμείς συναντηθήκαμε με δρώσες και ζωντανές διεργασίες μέσα στον σοσιαλιστικό χώρο. Τρεις συνιστώσες οι οποίες έχουν παράξει πολιτική σκέψη, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 πριν από δυο χρόνια, είχαν σαφείς θέσεις υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, αντιτάχθηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ, Λοβέρδου, στο νομοσχέδιο κατάργησης των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι μόνο το μνημόνιο. Άρα εμείς θέλουμε να συναντηθούμε με ζωντανές διεργασίες σ΄ αυτό το χώρο και με έναν λαϊκό κόσμο, με τον οποίο είχαμε πάρει διαζύγιο από το ΄89 και μετά, ρίχνουμε αυτά τα τείχη και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μιας νέας συνάντησης με επίκεντρο τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιφέρεια της Αττικής, όπου θα παιχθεί το βράδυ των εκλογών το μήνυμα το πολιτικό επιβράβευσης ή αποδοκιμασίας του μνημονίου.
-    Όμως αυτή η συμμαχία έχει απώλειες. Και για τον πολίτη ο οποίος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας άλλης συνιστώσας, μπορεί να είναι μαζί σας στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι και απέναντί σας.. Γι αυτό επιμένω στην ερώτηση…
Αυτό είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη….
-    Γι αυτό βάζω  το θέμα της στρατηγικής επιλογής του Προέδρου του ΣΥΝ και του ΣΥΝ στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς.. Γιατί να διαταραχθούν οι σχέσεις, αν διαταράσσονται οι σχέσεις, με τους φίλους σας του ΣΥΡΙΖΑ.. Πού θα βγει;…
Με γνωρίζετε ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν θα τα μασήσω λοιπόν ούτε και τώρα και θα σας πω με ευθύτητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα όχημα για μας, πολύ σημαντικό όχημα το οποίο  θέλουμε να το διατηρήσουμε γιατί είναι ένα όχημα που αντιπροσωπεύει την ανάγκη ευρύτερης δυνατής ενότητας δυνάμεων της αριστεράς και διεύρυνσης όμως αυτής της ενότητας. Είναι προφανές ότι σ΄αυτό το όχημα δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι επιβάτες κάθε φορά. Και είναι προφανές ότι σ΄ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε κάποιοι επιβάτες θέλουν να μείνει καθηλωμένο αυτό το όχημα. Και επίσης είναι προφανές ότι ο Αλ. Αλαβάνος δεν κατεβαίνει υποψήφιος, επειδή αν θέλετε διαφωνεί με την επιλογή του κ. Μητρόπουλου..
-    Γιατί κατεβαίνει;…
.. Γιατί  ήταν ο πρώτος ο οποίος μιλούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανάγκη συνάντησης μ΄ αυτόν τον χώρο. Ούτε γιατί ξαφνικά θεωρεί ότι μόνος του απέναντι στον ΣΥΝ που ήταν το κόμμα του, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και θα βγάλει πολιτικό μήνυμα, ούτε βεβαίως γιατί τον έπιασε ο πόνος για την Αττική.
-    Στις εκλογές του 2007 στο ντιμπέιτ  είχε χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση ο κ. Αλαβάνος…
.. Δεν μιλάμε για το 2007.. Τον Ιούνιο όπου συμμετείχε -και σωστά κατά τη γνώμη μου- μιλούσε για την ανάγκη συνάντησης.. Θεωρούσε βεβαίως ότι δεν θα το κάνει ο ΣΥΝ, θα το κάνει μόνος του.
Εγώ θα μιλήσω με ειλικρίνεια. Το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί αυτή η διασπαστική κίνηση είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, μέσα από την κάθοδο στις εκλογές, για ένα νέο πολιτικό μόρφωμα αντιπαραθετικό, ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η κρίση του πολιτικού συστήματος έχει αναθερμάνει φιλοδοξίες, λαθεμένες εκτιμήσεις σε πολλούς χώρους, όχι μόνο στο χώρο της αριστεράς, δημιουργίας νέων πολιτικών μορφωμάτων μέσα από την αναδιάταξη και τον κατακερματισμό της πολιτικής ζωής. ‘Όμως τα πολιτικά κόμματα -αυτό δεν αφορά μονάχα τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Κουβέλη- αφορά και την κα Μπακογιάννη και άλλους επίδοξους, δημιουργούνται όταν υπάρχουν κοινωνικές αναγκαιότητες να δημιουργηθούν, όχι χάριν των δικών τους προσωπικών φιλοδοξιών. Και βεβαίως ξέρω ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι μπορεί να τον ακολουθούν έχοντας τυχοδιωκτικά αυτό το σχέδιο, κάποιοι άλλοι αφελώς. Όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και ο ΣΥΝ δεν μπορούν να είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαρκή αναμόχλευση διαφωνιών και διαγκωνισμών εντός ενός σχήματος κοιτώντας πώς θα πείσουν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν ένα τραγικό λάθος διάσπασης αυτή τη στιγμή και να μην δουν τις συνιστώσες της κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή στενάζει, υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές συνιστώσες που μπορεί να έρθουν μαζί μας, οι νέοι άνθρωποι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα και εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή κάνουμε μια επιλογή φυγής προς τα μπρος, παρά να βρισκόμαστε και να βράζουμε στο ζουμί μας, όπως εδώ και ένα χρόνο συμβαίνει. Τόσο απλά και τόσο ειλικρινά θα σας τα πω.
-    Έχετε μία εμμονή κατά του μνημονίου -το καταλαβαίνω- αλλά έτσι δεν ακυρώνεται τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών; …
Δεν μ΄ ενδιαφέρει αν είστε στον προοδευτικό ή στο συντηρητικό χώρο.. Είστε ένας πολίτης που βλέπει ότι για πρώτη φορά -εξ όσων θυμάται- η χώρα βρίσκεται σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι. Απειλή χρεοκοπίας, κοινωνική χρεοκοπία, απειλήστε να χάσετε τη δουλειά σας, μειώνετε ο μισθός σας.. Θα πάρε λοιπόν εσείς να ψηφίσετε στις περιφερειακές εκλογές με κριτήριο  το αν έχει πράσινο ή δεν έχει πράσινο η Αττική ή με κριτήριο αν την άλλη μέρα θα χάσετε τη δουλειά σας; Τα πράγματα είναι τόσο ακραία και τόσο προφανή. Έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος είναι σε αποστολή, εκτελεί απολύτως ένα μνημόνιο το οποίο του έχουν προδιαγράψει κυρίαρχες δυνάμεις, όχι στη χώρα μας, στον πλανήτη θα σας πω. Βγήκε προχθές στη Wall Street ο πρωθυπουργός και είπε ότι ξεπουλάμε, ξεπουλάμε τα πάντα…
-    Ωραία.. Τι μπορεί να κάνει ένας περιφερειάρχης κατά του μνημονίου;…
Εγώ σας μίλησα για το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί. Και το πολιτικό μήνυμα, επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε για δημοψήφισμα, ούτε για κάλπη από τον Μάη και μετά θα δοθεί στη μάχη που θα δοθεί στις περιφερειακές εκλογές και ιδιαίτερα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα. Τώρα τι μπορεί να κάνει ο περιφερειάρχης;  Μπορεί να κάνει πράγματα. Κυρίως μπορεί να αντισταθεί σ΄ αυτή την επιταγή του Καλλικράτη, να δοθεί στους δανειστές μας την επόμενη τριετία ενάμιση δισεκατομμύριο από πόρους που θα έπρεπε να πάνε για στήριξη του κοινωνικού κράτους, για να έχουμε παιδικούς σταθμούς να πηγαίνουν τα παιδιά μας, που κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. ΅Αρα λοιπόν μπορεί να κάνει πράγματα ο περιφερειάρχης.
-    Θέλω η ομάδα μου να κερδίζει.. Δεν θα ήθελα να είμαι σε μια ομάδα η οποία χάνει κατηγορίες ή απλώς συμμετέχει στο πρωτάθλημα Γι αυτό λέω η επιλογή στις συγκεκριμένες περιφερειακές εκλογές και στο Δήμο της Αθήνας είναι για την αριστερά επιτέλους επιλογές νίκης ή απλώς καταγραφής ή ψήφος διαμαρτυρίας;    ..
Είναι προφανές ότι ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές τις 46 ημέρες που έχουμε να γίνει ψηφοδέλτιο νίκης. Είμαστε ακόμα στην αρχή ενός Μαραθώνιου. 46 ημέρες στην πολιτική ζωή σε τόσο πυκνές εξελίξεις είναι πολύ μεγάλος δρόμος. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το ψηφοδέλτιο να γίνει όχι μόνο ψηφοδέλτιο ελπίδας αλλά και ψηφοδέλτιο νίκης. Γιατί, παρά τον κατακερματισμό -η εικόνα που είδαμε προχθές δεν ήταν θετική εικόνα -8 υποψήφιοι και μάλιστα οι 5 από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς- παρόλα αυτά όμως είναι φανερό ποιο ψηφοδέλτιο μπορεί να δώσει τη δυναμική, την ελπίδα και την προοπτική νίκης. Άλλο είναι η λογική της καταγραφής. Δεν έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από άλλη μια κομματική καταγραφή. Έχουμε ανάγκη σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον εργαζόμενο, για το νέο που χάνει τη δουλειά του, για τους πολίτες που βλέπουν μια πολιτική να τους πνίγει καθημερινά να δώσουν ένα μήνυμα ανατροπής, ένα μήνυμα ελπίδας.
-    Και να επιμείνω.. λέγοντας γιατί στη μία περίπτωση επιλέγετε τον σοσιαλιστή, σοσιαλδημοκράτη Αλ. Μητρόπουλο και από την άλλη μια άλλη συνετή φωνή ο οποίος είναι ο κ. Καμίνης δεν λαμβάνει της στηρίξεώς σας. Είναι καλός σοσιαλιστής αυτός και σοσιαλδημοκράτης, ο άλλος κακός…
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Γιατί στη μία επιλογή επιλέγουμε το πρόσωπο που μας υπέδειξαν συνιστώσες και πρόσωπα που κινούνται σε μια αντίθετη πλευρά, από τη σοσιαλδημοκρατία προς τα αριστερά, ενώ από την άλλη μεριά έχουμε τον εκπρόσωπο ενός εγχειρήματος αναστήλωσης της κεντροαριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπο9υ. Κι όπως είχαμε το ίδιο φαινόμενο στο Δήμο της Αθήνας να παιχθεί το σενάριο της κεντροαριστεράς με την κυρία Δαμανάκη τότε, προερχόμενη από τον ΣΥΝ που πήγε στο ΠΑΣΟΚ -καλή της ώρα, η γυναίκα είναι επίτροπος, έχει τις απόψεις της..- αλλά εκεί παίχθηκε το σχέδιο της κεντροαριστεράς, Έτσι πάει να αναστηλωθεί το σενάριο μιας κεντροαριστεράς. Μόνο που η επανάληψη  της  ιστορίας είναι φάρσα, γιατί στις μέρες μας  κεντροαριστερά με ΔΝΤ δεν είναι και τόσο κεντροαριστερά. Είναι κεντροδεξιά, να μην πω χειρότερα.
\Άρα λοιπόν  εδώ απέναντι στον κ. Καμίνη εμείς φιλοδοξούμε  μια υποψηφιότητα στο δήμο της Αθήνας η οποία  είναι αντίστοιχου κύρους και αν θέλετε εμβέλειας της πολύ σοβαρής τότε υποψηφιότητας του Λέοντα Αυδή, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις , ήταν αυτοδιοικητική, με κύρος.. Έτσι κι εμείς έχουμε μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα μιας πανεπιστημιακού με άποψη, με θέσεις, με μεγάλη εμπειρία στα κινήματα πόλης της Αθήνας..
-    Ο κ. Καμίνης;…
.. Στα κινήματα πόλης δεν έχει καμία εμπειρία. Ακόμα κι αν έχει εμπειρία, υποστηρίζεται από εκείνες τις δυνάμεις που χάιδεψαν, να μην σας πω προστάτευσαν όλα τα μεγάλα συμφέροντα, τον κ. Βωβό, που τώρα με το fast truck, θέλει να τα φτιάξει όλα μέσα σε μια νύχτα, αυτούς που έκαναν τα στραβά μάτια για την υπόθεση του πάρκου στο Γουδί, Κύπρου και Πατησίων, απ΄ αυτούς υποστηρίζεται. Το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση του δήμου της Αθήνας στην πραγματικότητα  όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνάει η δεξιά στην Αθήνα κυβερνάει επειδή δεν υπάρχει αντιπολίτευση.
Το κρίσιμο είναι να δούμε ότι έχουμε μπροστά μας σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και πρέπει να δοθεί πολιτικό μήνυμα..
-    Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας τότε που είχατε πάει εσείς υποψήφιος για το δήμο;… Τι έχει πάει λάθος από τότε… ο κόσμος  είχε μια ελπίδα  ότι κάτι θα αλλάξει…..
Έχω κάνει την αυτοκριτική και είναι διαρκώς η κριτική που πολλές φορές δεν μπορεί να απαντηθεί. Ορισμένες φορές αισθάνομαι ότι πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Θα θυμάστε όλα τα προηγούμενα χρόνια έβγαιναν κάποιοι και με κατηγορούσαν ότι είμαι παιδί των βορείων προαστίων, μένω στην Εκάλη, έχω περιουσία, συμμετέχω σε κατασκευαστική εταιρεία που έπαιρνε έργα από το δημόσιο. Δεν μπορούσα να πω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Βγήκε εχθές το πόθεν έσχες και είδαν.. είδαμε ποιοι τα φάγανε μαζί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί οι οποίοι με κατηγορούσαν ότι είμαι παιδί των βορείων προαστίων έχουν εισόδημα 700 χιλιάρικα το χρόνο και βγαίνουν και λένε με απίστευτο κυνισμό και με το αίσθημα του ανεξέλεγκτου και της ατιμωρησίας της εξουσίας ότι όλοι οι μαζί τα φάγαμε. Ε δεν τα φάγαμε όλοι μαζί σ΄ αυτόν τον τόπο. Προκειμένου μάλιστα να δημιουργήσουν  τεκμήριο αθωότητας μέσα από τη λογική της συλλογικής ευθύνης Όλοι μαζί φταίμε. Ε, δεν φταίμε όλοι μαζί! Κάποιοι τα έφαγαν, κάποιοι προστάτευσαν μεγαλοεργολάβους, κάποιοι ήταν ομοτράπεζοι στα κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, κάποιοι πήραν από τη Siemens και κάποιοι έκαναν αντιπολίτευση σ΄ αυτόν τον τόπο και κάποιοι υπερασπίζονται ιδέες και αξίες. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Και σήμερα επιχειρείται ένα ακόμα μεγαλύτερο φαγοπότι μέσα απ΄ αυτή την προσπάθεια, με πρόσχημα την κρίση,  να ανοίξουμε τα πάντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να καταστρατηγήσουμε Σύνταγμα, περιβαλλοντικούς νόμους, Συμβούλια της Επικρατείας και να τους τα δώσουμε όλα. 270 εκατομμύρια, λέει ο κ. πρωθυπουργός, ελάτε να τα πάρετε.
-    Γιατί είσαστε σ΄ αυτή την κατάσταση τώρα.. έχετε ήδη τριχοτομηθεί..
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση ως αριστερά. Δεν είμαστε τώρα. Είμαστε από το ΄89 και μετά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η δυναμική και η μεγάλη αναλαμπή που δόθηκε μέσα από το ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα της ενότητας, και από την ανάδειξη ενός νέου προσώπου στην ηγεσία, ξοδεύτηκε στην πορεία. Σήμερα είμαστε στο κρίσιμο σημείο να πάρουμε στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις. Ή θα μείνουμε να βράζουμε στο ζουμί μας ή θα κάνουμε άλματα προς τα μπρος αναζητώντας αυτό που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη. Παίρνουμε ρίσκα. Στην πολιτική ζωή παίρνεις ρίσκα. Και η ίδια η ζωή  κ αι ο χρόνος αποδεικνύει αν επιβραβεύεσαι ή  αποδοκιμάζεσαι.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: