Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε χώρους της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία, επισκέφτηκε σήμερα χώρους της ΔΕΗ, μίλησε με τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για την ενέργεια. 


Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου, τον ΑΗΣ Μελίτη, τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στον ΑΗΣ Μελίτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Η ενέργεια είναι πλούτος για την οικονομία οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα για τη δική μας χώρα, για το λαό μας. Το πρόβλημα είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε μια απαράδεκτη κατάσταση την ίδια τη ΔΕΗ όσον αφορά τους εργαζόμενους, το βιωτικό τους επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και βεβαίως όλα αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το κριτήριο του ΚΚΕ για τις προτάσεις του σε σχέση με την ενέργεια είναι πρώτα απ' όλα αν συμφέρουν την οικονομία της χώρας, το λαό μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, γιατί ξέρουμε ότι οξύνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί, υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων για τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, ανταγωνισμοί μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων τους οποίους πάντα πληρώνουν οι λαοί και η νεολαία. Κριτήριο για μας είναι τι εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, ώστε να μην πληρώνει ακριβά τιμολόγια στη ΔΕΗ, να προστατεύεται το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων, κυρίως όμως η εργατική δύναμη, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κλάδο να μπορούν να απολαμβάνουν όλο αυτό τον πλούτο και την προσφορά που έχουν στην οικονομία της χώρας, στην ανάπτυξη της χώρας.
Από αυτή την άποψη η περιοδεία μας σήμερα εδώ, σε όλες τις μονάδες, και στην Πτολεμαϊδα και στη Φλώρινα, σε όλη την περιοχή και στις 4 μονάδες και η χθεσινή συγκέντρωση και η δραστηριότητα στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία έχουν αυτό το σκοπό, να αναδείξουν το ρόλο του λαϊκού παράγοντα, τις προτάσεις του ΚΚΕ. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και στη βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο και μέσα στους αγώνες, στο κίνημα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της ενέργειας, της ΔΕΗ, έτσι ώστε να φτάσει η στιγμή που θα είναι κοινωνική περιουσία αυτός ο πλούτος, με τους εργάτες τους εργαζόμενους, αφέντες στον τόπο τους και στην οικονομία της χώρας».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, στον οποίο ξέσπασε πυρκαγιά πριν από λίγες μέρες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Είχαμε μια διεξοδική ενημέρωση από τη διεύθυνση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για την πρόσφατη πυρκαγιά στη μονάδα. Ήταν μεγάλη καταστροφή. Οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, η επιτροπή για τα αίτια της πυρκαγιάς θα πρέπει να φτάσει σε βάθος την εξέταση αυτής της υπόθεσης, να δώσει έγκαιρα τα πορίσματά της, όπως και η επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών αν είναι δυνατόν και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Θέλουμε να εξάρουμε κι εμείς την πραγματικά μεγάλη αυτοθυσία που επέδειξαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν εδώ εκείνη τη μέρα για να σώσουν τη μονάδα από την πυρκαγιά, το ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που επίσης με αυτοθυσία έδωσε τη μάχη, καθώς και τους συνταξιούχους, πρώην εργαζόμενους της ΔΕΗ που απ' ό,τι μας ενημέρωσαν, ήξεραν το χώρο και ήρθαν και βοήθησαν εδώ στη μονάδα, με κίνδυνο ακόμα και για τις ζωές τους για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Είναι γεγονός ότι είναι ευχής έργο το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα σε αυτή την καταστροφή. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν άμεσα οι προσπάθειες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις για τη δημιουργία της 5ης μονάδας. Από ό,τι ειπώθηκε υπάρχει αυτή η πρόβλεψη και θα συνεχιστεί.
Το ΚΚΕ σταθερά θα παλέψει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό θα το κάνουμε και με παρεμβάσεις στη βουλή, στο μαζικό κίνημα, στο εργατικό κίνημα μέσα στους τόπους δουλειάς, με όλη τη δύναμη που διαθέτουμε και με όλη τη δύναμη της φωνή μας και κυρίως με τη δύναμη των αγώνων μας. Δεν πρέπει κανείς εργαζόμενος να φύγει, αντίθετα αυτό που μας τόνισαν ακόμη και οι διευθύνσεις και η διοίκηση είναι ότι χρειάζονται εργαζόμενοι, χρειάζονται και νέες προσλήψεις, για να καλυφθεί αυτό το τεράστιο έργο που προσφέρει στην ηλεκτρική ενέργεια της πατρίδας μας».

Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: