Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Δεκάδες νεκροί από φωτιά σε νοσοκομείο στην καπιταλιστική Νότια Κορέα.

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί (20 τρόφιμοι 70 - 80 ετών και μία νοσηλεύτρια) από φωτιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο για ηλικιωμένους στη Νότια Κορέα, πυροδοτώντας νέο γύρο συζητήσεων για τα μέτρα δημόσιας ασφαλείας στη χώρα.

EPA/NEWSIS
Ετσι, μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο «Σεουόλ» που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 300 άτομα - στην πλειοψηφία τους έφηβοι μαθητές - και ανέδειξε πόσο υπερέχουν τα εφοπλιστικά κέρδη έναντι της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα, αυτή τη φορά οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ιδρύματα πρόνοιας.
Κι αυτό καθώς, αν και τη φωτιά φέρεται να την έβαλε ένας 81χρονος ασθενής από άνοια, το περιστατικό στάθηκε αφορμή για να γίνει γνωστό πόσο μηδαμινά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν πυροσβεστήρες, ούτε και χρησιμοποιούνται παραθυρόφυλλα ειδικά για να παρεμποδίζεται η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, καθώς οι ηλικιωμένοι δύσκολα απομακρύνονται και μια σπίθα μπορεί ν' αποβεί μοιραία, όπως κι επιβεβαιώθηκε.

Αμοιβή για να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του «Σεουόλ»

Αναζητώντας τρόπους για την εκτόνωση της λαϊκής οργής, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει την αυστηρή τιμωρία όσων ευθύνονται για το ναυάγιο «Σεουόλ». Ετσι, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή ύψους σχεδόν 360.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Γιου Μπιουνγκ - ουν, ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ανήκε το πλοίο. Το ποσό είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οσον αφορά το έργο των σωστικών συνεργείων, εξακολουθούν ν' αναζητούν 16 από τους επιβάτες, των οποίων τα πτώματα εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην πρύμνη, μέρος όπου οι διασώστες σχεδιάζουν να φτάσουν σύντομα.
Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι «αποσύρθηκε» ο Αν Ντάι - χι από υποψήφιος νέος πρωθυπουργός, μετά από δημόσιες κατηγορίες και κριτική, καθώς φέρεται να απέκτησε 1,6 δισ. δολάρια, ποσό δυσανάλογο με τις αμοιβές που συγκεντρώνουν οι δικαστικοί (ο Χι ήταν πρώην δικαστής) στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο Χι είχε προταθεί την περασμένη βδομάδα από την πρόεδρο Παρκ Γουέν Χι για ν' αντικαταστήσει τον Τσουνγκ Χονγκ - Γουόν (που παραιτήθηκε με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σεουόλ») κι εκκρεμούσε η έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: