Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Επτά παιδιά και μια γυναίκα σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικάνων στο Αφγανιστάν : Ο Πρόεδρος της χώρας, Καρζάι «δυσφορεί» για τους θανάτους αμάχων από αμερικανικές επιθέσεις

 Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις των ΗΠΑ ότι σκότωσαν οκτώ αμάχους, μια γυναίκα και επτά παιδιά, όταν προέβησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην επαρχία Παρουάν, βόρεια της Καμπούλ.


Σε ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας αναφέρεται πως ο Καρζάι «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τον βομβαρδισμό των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων (...) ο οποίος είχε αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και επτά παιδιών».
Οι θάνατοι αμάχων σε επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αποτελούν πολύ συχνά αιτία προστριβών της αφγανικής προεδρίας με τις ξένες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, η Πολωνία, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά δυνάμεων στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό τη διοίκηση του NATO, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιταχύνει τη διαδικασία για την απόσυρση των δυνάμεών της από τη χώρα αυτή εντός του 2014. Ο Πολωνός υπουργός Αμύνης, Τόμας Σιέμονιακ, δήλωσε ότι «σε συντονισμό με τους εταίρους μας αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την απόσυρσή μας και από τον Μάη μόνον 500 Πολωνοί στρατιώτες θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν».

Η πολωνική δύναμη, που αποτελεί μέρος της ISAF, από τον Μάρτη του 2002 διέθετε τον Νοέμβρη 1100 άνδρες και της έχει ανατεθεί πλέον η ασφάλεια της επαρχίας Γάζνι (νοτιοανατολικά). Συνολικά ως σήμερα 43 Πολωνοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εμπλοκής των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εδώ και σχεδόν 12 χρόνια.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: