Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΝΕ: Ανακοίνωση για την καθιέρωση εβδομάδας «σχολικής ανάπαυλας».

 Ανακοίνωση, με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καθιέρωση εβδομάδας "σχολικής ανάπαυλας", εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να δει εκατοντάδες σχόλια μαθητών που αφορούν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καθιέρωση εβδομάδας "σχολικής ανάπαυλας".

"Τα τρένα του ΟΣΕ κάθονται. Προτείνω να μένουν τα σχολεία κλειστά μια εβδομάδα για να πηγαίνουν τα παιδιά Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη - Αθήνα", "Η κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο τρολ της χώρας. Μα διακοπές για σκι στην Ελλάδα; Με τι χιόνια; Με τι λεφτά;", "Λευκή εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα που οι μαθητές θα λιποθυμούν από την πείνα στα σαλέ;".

Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τα στοιχεία που το ίδιο δημοσίευσε στο ξεκίνημα της κρίσης (2009-2010), σύμφωνα με τα οποία, εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές 76.106 λιγότεροι μαθητές και 1.537 λιγότερα σχολεία σε σχέση με την προηγούμενη. Γιατί δε δημοσιεύει τα σημερινά στοιχεία που είναι πολλαπλάσια πιο αρνητικά για τις λαϊκές οικογένειες.

Η ουσία είναι ότι όλο και περισσότεροι μαθητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές, ακόμα και σε μονοήμερες, λόγω του κόστους τους και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση πάρα πολύ καλά.

Δεν ενδιαφέρονται για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών για ξεκούραση και για διασκέδαση, για να πάρουν μία ανάσα από τον εξεταστικό μαραθώνιο και τη ζωή - λάστιχο, την πραγματικότητα που οι ίδιοι χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν, έχουν διαμορφώσει.

Οι σχολικές εκδρομές έχουν μετατραπεί καθαρά σε μία από τις πιο επωφελείς πηγές κερδών για τα τουριστικά γραφεία και τους ξενοδόχους. Ζητούν πελατεία για να χτίσουν τη "δική τους ανάπτυξη", στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες που οι ίδιοι χτυπάνε.

Γιατί η ανάπτυξη στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα έχει μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών, δεν αφορά τον λαό και τη νεολαία.

Τώρα που η κυβέρνηση χαϊδεύει τους μεγαλοξενοδόχους, ξαφνικά δεν ενδιαφέρεται για το πόσες ώρες θα χαθούν, ενώ πριν 1 μήνα έβγαζε εγκυκλίους για "χαμένες ώρες" μαθητών που αγωνίζονταν. Την ίδια ώρα είναι χιλιάδες οι ώρες που χάνονται λόγω κενών. Ειδικά στα ΕΠΑΛ όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική από την αρχή της χρονιάς, οι μαθητές λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις βρίσκονται ακόμη στον αέρα!

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να παλέψουν μαζί με τους γονείς τους και τους καθηγητές, ώστε οι σχολικές εκδρομές να γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και του υπουργείου Παιδείας, με έλεγχο στις εταιρείες μεταφορών, στα ξενοδοχεία, να είναι εξ ολοκλήρου ενταγμένες στην εκπαιδευτική διαδικασία και δωρεάν για όλους! Να μην κάνουν ούτε στιγμή πίσω από την ανάγκη για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. Να αντισταθούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα για τις μαθητικές καταλήψεις και την αναπλήρωση ωρών μέσα στο Πάσχα».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: