Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Δούλοι στον 21ο αιώνα οι εργαζόμενοι σε προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας»


 Διασφάλιση εργασίας με πλήρη δικαιώματα ζήτησαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ
 
Με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων 5μηνης απασχόλησης που δουλεύουν στην Περιφέρεια Αττικής μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, ασχολήθηκε προχτές το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το θέμα έφεραν προς συζήτηση οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
, τονίζοντας πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν κενά των διαθεσιμοτήτων σε εκπαίδευση, ασφαλιστικά ταμεία, φύλαξη σχολείων αποδεικνύοντας πως οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν έγιναν γιατί υπήρχε πλεονάζον προσωπικό. Επίσης, επεσήμαναν πως τα προγράμματα αυτά «χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, για να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης. Ξεκινούν από το δημόσιο τομέα και επεκτείνονται στον ιδιωτικό, για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Κατήγγειλαν, ωστόσο, πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους αυτούς και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κυβέρνηση, εργοδοσία, στελέχη του ΟΑΕΔ έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση του αγώνα για την ίδια τους τη ζωή». Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν, η Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, «αξιοποιώντας το κατάπτυστο αυτό αντεργατικό πλαίσιο, έφτασε στο σημείο με έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού να αφαιρεί το δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στην κύηση, στην επίσημη αργία».
Ετσι, ζήτησαν να σταματήσει η καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας, κύησης κ.λπ.), να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από την πρώτη μέρα δουλειάς και να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους για δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Από την πλευρά τους, σύμβουλοι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έμειναν στην επιφάνεια του προβλήματος, τονίζοντας αφ' ενός πως είναι δίπλα στους εργαζόμενους, αφ' ετέρου όμως είπαν πως για όλα αυτά δεν φταίει η Περιφέρεια Αττικής αλλά το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, αφού είναι δικά του προγράμματα.
Γι' αυτές τις τοποθετήσεις, ο σύμβουλος του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, είπε πως είναι πρόκληση και ειρωνεία «αυτός που έχει στηρίξει αυτήν την πολιτική, αυτό το σύστημα να λέει ότι φταίει ο διαχειριστής. Είναι φιλότιμη η προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Για το ίδιο το πρόγραμμα δε συζητάτε». Σχετικά με το αν είναι νόμιμο να κοπεί στους εργαζόμενους η άδεια, ρώτησε τους συμβούλους: «Δηλαδή αν ήταν νόμιμο, θα το αποδεχόμασταν; Αυτό είναι το θέμα; Οσο για τα όσα "τάζει" ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμβουλοι της παράταξης με την οποία εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γ. Μανουσογιαννάκης είπε πως «αυτό μου θυμίζει προηγούμενα χρόνια, όταν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Ελεγε "ψηφίστε εμένα και θα έρθω να σας τα κάνω όλα μέλι γάλα". Το "μέλι γάλα" το τρώτε τώρα. Πριν 5-6 χρόνια διεκδικούσαν το ρόλο του στελέχους στο συγκεκριμένο κόμμα. Τώρα που μπατάρανε τα πράγματα, δεν τον διεκδικούν. Το ρόλο αυτό, τον διεκδικούν τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, πως «τους δουλεύουν ψιλό γαζί» και να καταλάβουν πως «αν περιμένουν πως θα ψηφίσουν κάποιον σωτήρα, την έχουν "πατήσει". Ξεκαθαρίζουμε ένα πράγμα. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Οι ίδιοι να οργανώσουν την πάλη τους και μέσα από τα σπλάχνα τους να βγάλουν τους εκπροσώπους τους, αυτούς που θα επιλέξουν οι ίδιοι και που θα δώσουν λύση στα προβλήματα».
Τέλος, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που προέκυψαν από την καθίζηση εδάφους στο Μεσαγρό Αίγινας στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Οπως τόνισαν, τόσο ο δρόμος όσο και σπίτια της περιοχής υπέστησαν ρωγμές μετά από βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης καθώς η δεξαμενή που κατασκευάστηκε πριν από 55 χρόνια, είναι κακοσυντηρημένη και σε άθλια κατάσταση. Ζήτησαν να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι για τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους, να γίνει στατικός έλεγχος για την καταλληλότητα των σπιτιών της περιοχή και να ανακατασκευαστεί ή να γίνει σε άλλο μέρος η δεξαμενή και το δίκτυο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
 
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: