Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Όλοι να πάρουμε μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Παιδεία !

Συλλαλητήρια διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Παιδεία την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, οπότε και ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνει στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα.
Ανάλογες κινητοποιήσεις την Τρίτη και σε άλλες πόλεις:
Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7.00 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο
Στην Πτολεμαΐδα, στις 7.00 το απόγευμα,στην κεντρική πλατεία
Στο Αγρίνιο, στις 8.00 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία
Στην 'Αμφισσα, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Λαού 
Στο Βόλο, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλΠανεπιστημίου
Στη Ζάκυνθο, στις 8.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο
Στο Ηράκλειο, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλ. Ελευθερίας 
Στα Χανιά, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων
Στην Κεφαλλονιά, στις 7.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο
Στην Κέρκυρα, στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία Σαρόκο
Στη Λάρισα, στις 7.30 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία. 
Στη Λευκάδα, στις 7.30 το απόγευμα, στον πεζόδρομο μπροστά στον Άη Μηνά.
Στην Ορεστιάδα, στις 7.00 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία
Στην Πάτρα, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλ. Τριών Συμμάχων
Στον Πύργο, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία ΟΤΕ
Στην Πρέβεζα, στις 7.30 το απόγευμα στο Θεοφάνειο 
Στο Ρέθυμνο, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημαρχείο 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΓΣΜΕ), ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
"Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου"
Εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, νέα και νέε,
Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις".
Στην κυριολεξία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Φτιάχνουν ένα σχολείο που πετάει έξω από τη γενική μόρφωση και έξω από το Λύκειο τα παιδιά της εργατικής τάξης. Τα σπρώχνουν για να γίνουν βίαια και γρήγορα-γρήγορα το αυριανό φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, γρανάζι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Εδώ βρίσκεται η ουσία του νομοσχεδίου. Εδώ βρίσκεται η ουσία του νέου σχολείου της αγοράς, του σχολείου που προωθεί η "Στρατηγική της ΕΕ για το 2020". Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, υποτάσσουν το Λύκειο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς. Το κάθε σχολείο να γίνει κέντρο οργάνωσης του αγώνα, κοινής ενωτικής δράσης γονιών, μαθητών κι εκπαιδευτικών. Όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, μαθητές, σπουδαστές μια φωνή – μια γροθιά, σε κοινό μέτωπο πάλης για να μείνει στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής.
Να μην περάσουν οι αλλαγές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο:
  • Στερεί από τα παιδιά την αναγκαία στις μέρες μας γενική μόρφωση ως εφόδιο για τη ζωή τους.
  • Μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο. Για να περάσει ένας μαθητής από τη μία τάξη στην άλλη και στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό ταΐζουν στην κυριολεξία τα φροντιστήρια και αναγκάζουν τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφώσουν τα παιδιά τους …αν μπορούν!!
  • Οι απανωτές εξετάσεις και το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων θα σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έξω από το Λύκειο και από πολύ μικρή ηλικία στην ψευτοκατάρτιση. Αυτό άλλωστε επιδιώκουν χρόνια και αυτό γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το 4ο έτος στα ΕΠΑΛ, τη λεγόμενη μαθητεία, όπου οι μαθητές θα δουλεύουν με μεροκάματο μόλις …9 ευρώ (μεικτά), χωρίς ένσημο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πρόκειται για πρακτική άσκηση, ώστε να μάθει κάποιος τη δουλειά, όπως λένε, αλλά για προσφορά τσάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες και προετοιμασία για δουλειά στη συνέχεια με αυτούς τους όρους. Θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. Φτάσαμε στο σημείο παιδιά να λιποθυμούν μέσα στο σχολείο από κακή διατροφή, να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στις τάξεις, να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ στις σχολικές επιτροπές, να κλείνουν σχολεία, να απολύονται εκπαιδευτικοί κι ας υπάρχουν χιλιάδες κενά που πρέπει να καλυφθούν με νέες προσλήψεις.
Δεν πάει άλλο! Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Αυτή η πολιτική να ανατραπεί.
Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.
Εργάτη, εργαζόμενε,
Η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση δική μας, υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος. Έχει να κάνει με τα εφόδια που παίρνουν τα παιδιά μας στη ζωή, με τη διαπαιδαγώγηση και εντέλει με τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου.
Το αν μαθαίνουν και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη.
Για τα παιδιά της αστικής τάξης δεν υπάρχει καμία στέρηση, κανένα πρόβλημα. Έχουν εξασφαλισμένο μέλλον και προοπτική. Τα δικά μας παιδιά τσακίζονται.
Οι εργάτες δεν μπορούν να αφήσουν την υπόθεση της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους στα χέρια και τα νύχια της αστικής τάξης.
Τα μυαλά και οι ψυχές των παιδιών μας δεν μπορεί να διαπλάθονται από τους ιθύνοντες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τους μέντορες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Σκέψου: Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να ολοκληρώνουν ως τα 18 τους χρόνια τη βασική - γενική τους μόρφωση, μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο και στη συνέχεια να επιλέγουν είτε το δρόμο της επαγγελματικής ειδίκευσης, είτε το δρόμο του Πανεπιστημίου. Σε ένα σχολείο κοινό για όλα τα παιδιά, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς κανένα φροντιστήριο, θα παρέχει στο νέο άνθρωπο όλα τα εφόδια για το μέλλον.
Αυτό είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα κι εμείς και τα παιδιά μας.
Γι’ αυτό παλεύουμε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της Οικονομίας και της Κοινωνίας, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να απαλλαγούμε από την εξουσία και τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των μορφωτικών – λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία που θα έχει ως αποκλειστικό και κύριο σκοπό της την ευημερία του ανθρώπου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να αποσυρθεί τώρα το Σχέδιο Νόμου "Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις".
  • Όχι στο Πανελλαδικό Σύστημα Εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια, στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  • Όχι στην τζάμπα εργασία της μαθητείας. Πρακτική άσκηση πάνω στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα και με μισθό τουλάχιστον 751 ευρώ.
  • Καμία απόλυση. Καμία διαθεσιμότητα. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν. Να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στην εργασία τους.
  • Όχι στην υποχρηματοδότηση Υγείας - Παιδείας - Δήμων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Όχι στα 27άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων».
Σε μαζική συμμετοχή καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: