Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αν οι ΗΠΑ επέμβουν, θα ηχήσουν οι μπαλαλάικες.Στη Σύνοδο της G20 ο Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η Ρωσία θα τη βοηθήσει.

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΣΟΥΚΑ


Το ψυχροπολεμικό κλίμα με το οποίο αποτυπώνονταν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον στη διάρκεια της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, από το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε μεταμορφωθεί σε θερμό.

Αιτία αποτέλεσε η ευθεία απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η χώρα του θα τη βοηθήσει, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ουδέποτε η Μόσχα σταμάτησε να εξοπλίζει τη Δαμασκό.


Η χρονική στιγμή την οποία επέλεξε ο Ρώσος πρόεδρος για να στείλει το μήνυμά του μόνο τυχαία δεν ήταν. Είχε προηγηθεί μια καλά μελετημένη τακτική, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Από την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για να προχωρήσει σε χρήση βίας, η ρωσική διπλωματία ξεκίνησε ένα μαραθώνιο, τόσο με τη δημοσιοποίηση στοιχείων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν πως η επίθεση με χημικά ήταν προϊόν προβοκάτσιας, όσο και με στοχευμένες επιθέσεις, κυρίως προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, με σκοπό να τον αναγκάσουν να απαντάει διαρκώς στη Μόσχα, προκειμένου να φθείρεται τόσο ο ίδιος όσο και τα επιχειρήματά του απέναντι στην αμερικανική κοινή γνώμη και το Κογκρέσο.

Σε αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της συνόδου της G20, Πούτιν και Λαβρόφ ξεκαθάρισαν προς τους ηγέτες και τους ΥΠΕΞ, αντίστοιχα, πως η Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία δεν θα περιοριστεί σε καταδικαστικές δηλώσεις.

Παράλληλα επισήμαναν πως αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους και παραβλέψουν το Σ.Α., τότε η Μόσχα με τη σειρά της θα «ξεχάσει» το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ προς το Ιράν.

Στην προσπάθειά του ο Ρώσος πρόεδρος να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους, υπογράμμισε στους ηγέτες της G20 και την αρνητική παράμετρο που θα επιφέρει και στην παγκόσμια οικονομία τυχόν επέμβαση στη Συρία. Το τελευταίο επιχείρημα φαίνεται πως «ταρακούνησε» ιδιαίτερα την Ε.Ε., η οποία δείχνει να κατανοεί πως σε μια περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά στοιχεία των περισσότερων κρατών της πατούν σε κινούμενη άμμο, θα ήταν ανώφελο να βούλιαζαν οριστικά, προκειμένου να μην εκτεθεί ο Ομπάμα στο εσωτερικό της χώρας του.

Στον ύπνο

Την ίδια στιγμή και στο στρατιωτικό τομέα φαίνεται πως η Μόσχα έπιασε στον ύπνο την Ουάσιγκτον, καθώς ουδείς από τους Αμερικανούς επιτελείς μπορούσε να φανταστεί πως το Κρεμλίνο θα στείλει τόσα πολλά πολεμικά πλοία ανοικτά της Συρίας. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα υποβρύχια, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος.

Αποστολή του ρωσικού στόλου είναι να ενημερώνει τη Συρία για τις κινήσεις των αμερικανικών πλοίων, ενώ σε περίπτωση επέμβασης είναι βέβαιο πως η Μόσχα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει το άτυπο αμυντικό δόγμα που έχει με τη Συρία, η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της πολλά ρωσικά όπλα, ανάμεσά τους και πυραυλικά συστήματα.

Αυτό που ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να σκεφτεί -ούτε επιθυμεί να το σκεφτεί- είναι τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια που οι ρωσικές δυνάμεις προσφέρουν βοήθεια προς τη συριακή κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πούτιν, δεχθούν κατά λάθος επίθεση από τις αμερικανικές δυνάμεις ή την Τουρκία...

Με την τακτική του ο Ρώσος πρόεδρος, άσχετα από το αποτέλεσμα και από το αν κάνει πράξη την πολιτική του, που απ' ό,τι φαίνεται δεν δείχνει να μπλοφάρει, άτυπα είναι νικητής, καθώς με τον πλέον σαφή τρόπο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, πως πλέον δεν είναι μόνες τους.


Δυσαρέσκεια Μόσχας για Βενιζέλο

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε και πήρε θέση υπέρ της αμερικανικής επέμβασης. Προφανώς και η Μόσχα δεν είχε την απαίτηση η Ελλάδα να σταματήσει τα αμερικανικά σχέδια, ωστόσο η όλη της στάση γεννά ερωτήματα.

Επίσης θλιβερή εντύπωση έχει προκαλέσει και στο ρωσικό Πατριαρχείο το γεγονός πως ενώ είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία το ορθόδοξο στοιχείο έχει αποδεκατιστεί από τους αντάρτες, μόνο η Μόσχα έχει σηκώσει το σταυρό της προστασίας τους, με την Αθήνα και το Φανάρι να κωφεύουν.

Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: