Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γεώργιος Τσικουρής, σκοτώθηκε στις 2 Σεπτέμβρη του 1970 στην προσπάθεια του να τοποθετήσει βόμβα στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.Άρθρο του Χρήστου Μαυρή.

Ο Κύπριος φοιτητής Γεώργιος Τσικουρής, από το χωριό Ασσια, του οποίου το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο τελέσθηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο, ήταν το πρώτο θύμα στον αγώνα του κυπριακού και ελληνικού λαού κατά της Χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.



Ο Γ. Τσικουρής, σύμφωνα με έγκυρες μαρτυρίες, ήταν από τα πρώτα άτομα που εντάχθηκαν στον αγώνα κατά της δικτατορίας που επέβαλαν στην Ελλάδα οι άφρονες συνταγματάρχες με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Οπως πολύ σωστά επεσήμανε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, «η γενιά του Γιώργου Τσικουρή είχε κληθεί από την ιστορία να αντιμετωπίσει την πρόκληση που γέννησε η μετεμφυλιακή εποχή των απροκάλυπτων έξωθεν επεμβάσεων και της δράσης του ακροδεξιού παρακράτους. Μπροστά σ’ αυτήν την πρόκληση ο Γιώργος Τσικουρής δεν δείλιασε. Ανέλαβε το ιστορικό χρέος και αγωνίστηκε με θάρρος και αυταπάρνηση γράφοντας τη δική του σελίδα στο πάνθεο των ηρώων μας. Αποκορύφωμα των αγώνων της γενιάς του, ήταν ο ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973».
Ο Τσικουρής, παρόλο που ήταν φοιτητής στην Ιταλία (τελείωσε τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Μιλάνου), συμμετείχε σε αντιστασιακή ομάδα στο Μιλάνο, την οποία αποτελούσαν Ελληνες, Κύπριοι και Ιταλοί αντιστασιακοί φοιτητές. Η ομάδα του Μιλάνου κυρίως εφοδίαζε με όπλα και άλλα εκρηκτικά τους Ελληνες αντιστασιακούς που αγωνίζονταν μέσα στην Ελλάδα.
Το 1970 όμως, ο Γεώργιος Τσικουρής κατέβηκε στην Αθήνα μαζί με άλλους Ελληνες συμφοιτητές του, καθώς και με την Ιταλίδα φίλη του Μαρία Αντζελόνι, για να εντείνουν τον αγώνα τους, αναπτύσσοντας πιο αποτελεσματική δράση μέσα στην Ελλάδα, κυρίως στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, την Αθήνα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 όμως, ο Γιώργιος Τσικουρής και η Μαρία Αντζελόνι, στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν βόμβα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, εκπυρσοκρότησε πρόωρα ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο τις ζωές τους. 
Η Χούντα των Αθηνών χαρακτήρισε τον Τσικουρή «τρομοκράτη», ανακοινώνοντας πως ο θάνατός του προήλθε από τρομοκρατική ενέργεια. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που τα σώματα των δύο άτυχων νέων διαμελίστηκαν και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Χούντα, στο σημείο της έκρηξης ανακάλυψε δύο μισοκατεστραμμένα διαβατήρια με ξένα ονόματα. Οπως ομολογούν ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα, το σχέδιο που εφάρμοσαν ο Τσικουρής και η Αντζελόνι τη συγκεκριμένη μέρα, παρά την ατυχία τους, ήταν αρκετά έξυπνο, με αποτέλεσμα να επέλθει σύγχυση και πανικός ανάμεσα στα μέλη και στα όργανα της Χούντας, εφόσον για αρκετές ώρες δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν από πού τους ήλθε αυτό το πισώπλατο κτύπημα! Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως από την ημέρα αυτή, δηλαδή από τις 2 Σεπτεμβρίου 1970 που έδρασαν με αυτόν τον αποτελεσματικό τρόπο μέσα στο κέντρο της Αθήνας ο Τσικουρής, η Αντζελόνι και οι σύντροφοί τους, άρχισεν η αντίστροφή μέτρηση για τη στρατιωτική Χούντα που καταδυνάστευε την Ελλάδα.
Η οριστική πτώση της Χούντας όμως, έμελλε να επέλθει τέσσερα χρόνια αργότερα μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της μισής σχεδόν Κύπρου από τους Τούρκους αττίλες.
 
Πηγή : Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: