Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κ.Κ.Ε : Φιλολαϊκή ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το κρατικό χρέος


Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το ύψος του κρατικού χρέους:
«Ο λαός καλείται συνεχώς σε νέες θυσίες, και όταν αυξάνεται και όταν "κουρεύεται" το κρατικό χρέος, παρότι δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του και δεν είναι αυτός που ωφελήθηκε από τη διόγκωσή του.
Οι εξελίξεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωζώνη, αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση εντός των τειχών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων. Μόνο η οργάνωση και η λαϊκή αντεπίθεση για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποτελεί ελπιδοφόρα διέξοδο για το λαό».
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των 27 καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ, με χρέος στο πρώτο τρίμηνο να είναι στο 160,5% του ΑΕΠ (305 δισ. ευρώ), αυξανόμενο κατά 24,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012 και 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2012!
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που τσακίζουν στο διάβα τους λαούς και δικαιώματα, ουδόλως επιδρούν στη μείωση των κρατικών χρεών, που σε κάθε περίπτωση δε δημιούργησαν οι λαοί αλλά οι αστικές τάξεις που ενισχύονταν ποικιλοτρόπως μέσω του κρατικού κορβανά. Και τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ «πνίγονται» στα χρέη. Αμέσως μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Ιταλία με χρέος 130,3% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία με 127,2% και η Ιρλανδία με 125,1%. Το χρέος της Γαλλίας ανήλθε στο 91,9% του ΑΕΠ, της Ισπανίας στο 88,2% του ΑΕΠ και της Γερμανίας στο 81,2% του ΑΕΠ. Συνολικά, τα χρέη των 17 κρατών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο 92,2% του ΑΕΠ από 90,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 88,2% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ για την ΕΕ των «27» τα χρέη σημείωσαν άνοδο στο 85,9% από 85,2% και 83,3%, αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: