Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Είμαστε όλοι ουρακοτάγκοι ! ΓΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΙΤΑΛΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ.Γράφει η Ελισάβετ Πετρίδου.

Πολιτική βασισμένη σε προσβολές ασκεί η Λέγκα




Για υποκίνηση φυλετικού μίσους και συκοφαντική δυσφήμιση εξετάζει η εισαγγελία του Μπέργκαμο να διώξει τον ιταλό γερουσιαστή Ρομπέρτο Καλντερόλι, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου (Λέγκα) του Βορρά, μετά την προσβλητική και ρατσιστική δήλωσή του για την αφρικανικής καταγωγής υπουργό Μετανάστευσης Σεσίλ Κιένγκε, την περασμένη εβδομάδα.
Το πλήρες σχόλιο του Καλντερόλι έχει ως εξής: «Αγαπώ τα ζώα –αρκούδες και λύκους, όπως όλοι γνωρίζουν- αλλά όταν βλέπω φωτογραφίες της Κιένγκε δεν μπορώ παρά να πω, όχι ότι είναι, αλλά ότι έχει τα χαρακτηριστικά ουρακοτάγκου.» Επιπλέον, είπε ότι η Κιένγκε ενθαρρύνει «λαθρομετανάστες» να εισέλθουν στην Ιταλία και ότι θα έπρεπε να είναι υπουργός «στη χώρα της».

Η Κιένγκε, ιταλή υπήκοος αλλά γεννημένη στο Κονγκό, απάντησε ότι δεν είναι αρμόδια να ζητήσει την παραίτηση του γερουσιαστή, ωστόσο δήλωσε: «Δεν θεωρώ τα λόγια του Καλντερόλι προσωπική προσβολή, αλλά με λυπούν εξαιτίας της εικόνας που δίνουν για την Ιταλία». Κάλεσε, πάντως, τα μέλη του αντι-μεταναστευτικού κόμματός του «να αναλογιστούν το είδος της πολιτικής που θέλουν να ασκήσουν. Πολιτική βασισμένη σε προσβολές ή σε συγκεκριμένα ζητήματα;»
Ο Καλντερόλι κατηγορήθηκε έντονα από πολιτικούς, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επίφανο, ακόμα και από μέλη του κόμματός του και, παρότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί, απολογήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη λέγοντας ότι αναγνωρίζει την ανοησία που διέπραξε, ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει την υπουργό αλλά να ασκήσει κριτική στην πολιτική της, ότι θα της στείλει λουλούδια, ενώ ζήτησε συγγνώμη από όλους, του προέδρου Ναπολιτάνο περιλαμβανομένου. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, υποχρεώθηκε να ζητήσει και προσωπικά συγγνώμη από την Κιένγκε.
«Απαράδεκτα» και «πέρα από κάθε όριο», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα τα σχόλια του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ενώ εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη» στην υπουργό της κυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του Καλντερόλι «ντροπή για την χώρα», η οποία θα διευθετηθεί μόνο με την παραίτηση του γερουσιαστή, στην οποία δήλωσε ότι θα επιμείνει. Ο πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν και ότι ο Λέττα «θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με άλλες υποθέσεις.»
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε ακροδεξιό εξτρεμισμό το συγκεκριμένο και άλλα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια εναντίον πολιτικών, ωστόσο η ευθιξία του επικρίθηκε ως εκλεκτική από μέλος της Λέγκας, επειδή δεν αντέδρασε ανάλογα για τα μέτρα λιτότητας.
 Η Σεσίλ Κιένγκε, χειρούργος οφθαλμίατρος και πρώτη έγχρωμη υπουργός της χώρας, προωθεί την απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας από όσους γεννιούνται σε ιταλικό έδαφος. Έχει αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις λεκτικές προσβολές που έχει δεχθεί όσο και τις απειλές κατά της ζωής της μέσω ρατσιστικών ιστότοπων στο παρελθόν. Στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος, εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου αποβλήθηκε για τις ρατσιστικές παρατηρήσεις του ενώ άλλο μέλος της Λέγκας την κατηγόρησε ότι θέλει να επιβάλει «παραδόσεις των φυλών» στους Iταλούς ως μέλος της «μπόνγκα-μπόνγκα» κυβέρνησης.



Είμαστε όλοι ουρακοτάγκοι



Πολίτες του Κονγκό, κάτοικοι της Ιταλίας, σε εκστρατεία τους με σύνθημα «Είμαστε όλοι ορακοτάγκοι», ζητούν την παραίτηση του γερουσιαστή, καταγγέλλουν τις ρατσιστικές προσβολές που δέχονται στην καθημερινότητά τους, ενώ μέσω εκπροσώπου τους εκφράζουν την ανησυχία ότι: «Εάν ένα θεσμικό πρόσωπο είναι ελεύθερο να εκτοξεύει ρατσιστικές προσβολές χωρίς συνέπειες, θα νοιώθουν ελεύθερα να το πράξουν ακόμα και παιδιά στα σχολεία που πλέον γίνονται όλο και πιο πολυεθνικά.»
Παρατηρητές αναφέρουν ότι η Λέγκα του Βορρά προσπαθεί με τα συνήθη προκλητικά μέσα να προσελκύσει την προσοχή του κοινού σε αυτό που χαρακτηρίζει «πρόβλημα λαθρομετανάστευσης».
Φαινόμενα ρατσιστικής νοοτροπίας εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής στην Ιταλία. Παραδείγματα αποτελούν οι θεατρινισμοί του Μπερλουσκόνι που χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ομπάμα «ηλιοκαμένο» και προσβλητικά συνθήματα στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Ο Καλντερόνι πάλι, είχε δηλώσει το 2006 μετά την νίκη της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ότι η ομάδα της Γαλλίας είχε ηττηθεί επειδή οι παίκτες της ήταν «νέγροι, μουσουλμάνοι και κομμουνιστές».

Πηγή : epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: