Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ : Σημαντική άνοδος - παρακαταθήκη για την ενίσχυση του ΜΑΣ. Αύξηση των ποσοστών της ΠΚΣ σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους.


Η διακριτή, σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Πανσπουδαστικής ΚΣ, πανελλαδικά, και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, σφράγισε το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. 



Με ενισχυμένη τη θέση του, με νέες δυνάμεις, το ΜΑΣ θα εντείνει τη δράση του για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για ζωντανούς και αγωνιστικούς συλλόγους, που να οργανώνουν την πάλη των σπουδαστών. 


Ρίχνεται στη μάχη για να δοθεί απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλειά για να σωθούν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερα αξιόλογη και ελπιδοφόρα είναι η άνοδος που σημειώθηκε στα ΤΕΙ. Με βάση τα αποτελέσματα σε 57 από τους 61 Συλλόγους, η Πανσπουδαστική συγκέντρωσε το ποσοστό 18,81%, σημειώνοντας άνοδο 3,35%. Σημαντική αύξηση του ποσοστού, της τάξης του 6,9%, καταγράφηκε στα ΤΕΙ Αθήνας, όπου η Πανσπουδαστική κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,31%. Στα ΤΕΙ Πάτρας, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 41,73%, σημειώνοντας άνοδο 22,71% σε σύγκριση με το 2012 και δίνοντας στην ΠΚΣ την πρώτη θέση.
Στα πανεπιστήμια, η Πανσπουδαστική συγκέντρωσε το ποσοστό 15,77% σημειώνοντας άνοδο 1,64% σε σύγκριση με το περσινό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα ΑΕΙ Αθήνας, όπου η Πανσπουδαστική σημείωσε άνοδο 2% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με ποσοστό 15,98%. Στο πανεπιστήμιο Πάτρας η ΠΚΣ σημείωσε άνοδο 2,88% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 25,07%, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η άνοδος ήταν 3,22% και το συνολικό ποσοστό 18,12%.


Τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ η ΠΚΣ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στις εκλογές. Η ΔΑΠ πέφτει σε ψήφους τόσο στα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει το ποσοστό της ίδιο στα πανεπιστήμια και να το αυξήσει κατά μία νομάδα στα ΤΕΙ. Η ΠΑΣΠ συνέχισε για άλλη μια χρονιά την πτωτική της πορεία, χάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες από το ποσοστό της στα πανεπιστήμια και σχεδόν εννιά μονάδες στα ΤΕΙ! Από αυτήν την πτώση της ΠΑΣΠ όμως δεν καρπώνεται τίποτα η ΑΡΕΝ (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) που ουσιαστικά παραμένει στα ίδια ποσοστά με... αρνητικό πρόσημο από την ελαφριά πτώση της σε ψήφους. Το συνονθύλευμα της ΕΑΑΚ είναι αυτό που ανεβαίνει λίγο πάνω από μια μονάδα και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Αυτό το αποτέλεσμα βέβαια, μεταφράστηκε με διάφορους τίτλους, ανάλογα κατά πώς βολεύει στα χτεσινά ρεπορτάζ και στους τίτλους του αστικού Τύπου. Η «Αυγή» και οι λοιπές εφημερίδες που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ («Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών»), προκειμένου να κρύψουν την πτώση της παράταξής του μιλούν για... «άνοδο της αριστεράς»(!) τσουβαλιάζοντας την πτώση της ΑΡΕΝ με την άνοδο της ΕΑΑΚ και προσπαθώντας να αντλήσουν από την άνοδο της ΠΚΣ. Η εφημερίδες που πρόσκεινται στη ΝΔ γράφουν, για άλλη μια χρονιά, για «νίκη της ΔΑΠ» και «γαλάζια κυριαρχία», χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες που έχει υποστεί η ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εφημερίδες που κινούνταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπερτόνισαν την «αποχή» και παρουσίασαν μια εικόνα υποτονικών και αδιάφορων εκλογών.

Όσο για τα αποτελέσματα που οι άλλες παρατάξεις έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ των εκλογών ήταν μαγειρεμένα κατά την προσφιλή τους τακτική της... προσθαφαίρεσης Συλλόγων, ώστε να πετύχουν να δείχνουν μια εικόνα ανόδου (ή έστω μικρότερης πτώσης από την πραγματική στην περίπτωση της ΔΑΠ) για τον εαυτό τους. Για άλλη μια χρονιά, η ΚΝΕ ήταν η μόνη που έδωσε στη δημοσιότητα αποτέλεσμα με όλους τους Συλλόγους που είχαν ολοκληρώσει την καταμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: