Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή το απόγευμα - Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρίαση.

Για αύριο στις 6 το απόγευμα αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει το κούρεμα των καταθέσεων με βάση τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. 
Η συμφωνία προβλέπει το εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο λόγος της αναβολής είναι ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει χρόνος για να μελετηθούν οι αλλαγές.   

Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος μετέβη στη Βουλή για την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών.
Στις 3:15 μ.μ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς για το αν έχει αλλάξει η στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην απόφαση του Γιούρογκρουπ, o ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, απάντησε «όχι». Ο κ. Κυπριανού φέρεται να επέδωσε στον κ. Αναστασιάδη εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο
Διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, προγραμματίζουν η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) και η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), έξω από την κυπριακή Βουλή σήμερα το απόγευμα.
«Καλούμε την κυπριακή νεολαία, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, άνεργους, αλλά και τις άλλες πολιτικές οργανώσεις νεολαίας και φορείς, να συμμετέχουν μαζικά, οργανωμένα και υπεύθυνα στη μεγάλη κινητοποίηση, ώρα 15.30, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δημιουργώντας ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης στις αντινεανικές και αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΕΔΟΝ.
Έξω από τη βουλή θα διαδηλώσει στις 14.30 το μεσημέρι και το Κίνημα Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών, το οποίο απευθύνει έκκληση προς τα κόμματα να «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα».
Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται η κυπριακή Κυβέρνηση
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρεται να διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση του για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.
Οι αριθμοί αυτοί, που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή.
Επίσης, η Κυπριακή Κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, υποσχόμενη κίνητρα σε όσους αφήσουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για περίοδο δύο χρόνων. Στην περίπτωση αυτή θα καταβληθεί στους καταθέτες από το κράτος το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Εκβιαστικά διλήμματα σε βάρος του λαού
Το εκβιαστικό δίλημμα «άτακτη χρεωκοπία ή κούρεμα» έθεσε στον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής, για την απόφαση του Eurogroup. Όπως δήλωσε, επιλέχθηκε η λιγότερο επώδυνη λύση η οποία ισχυρίστηκε ότι θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και την ανάκαμψη, διαφορετικά θα υπήρχε άτακτη χρεωκοπία, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τελικά έξοδο από το Ευρώ. Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε έκκληση προς τα κόμματα της Βουλής να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
«Εάν δεν επικυρωθεί η επώδυνη συμφωνία του Eurogroup η Κύπρος θα “κλείσει”. Αυτό που έγινε εκβιαστικά ήταν και αδόκιμο και προκλητικό και δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πάμπος Χαραλάμπους.
Άσμουσεν: Το αποτέλεσμα του κουρέματος να είναι 5,87 δισ. ευρώ
Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», ανέφερε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μίας διάσκεψης.
«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.
Προηγουμένως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η ΕΚΤ εάν εγκριθεί η δασμολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε πως «εάν το αντίστοιχο νομοσχέδιο περάσει, οι εγγυήσεις συνίστανται στο ότι θα μας δώσουν την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
Διάψευση δηλώσεων Σόιμπλε
«Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, «ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ γιατί διαφορετικά «τα χειρότερα έπονται, ενώ εάν ψηφισθεί η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ρευστότητα και να λειτουργήσουν οι τράπεζες.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom υπέβαλε γραπτώς προς τη Λευκωσία πρόταση για αγορά μιας ή δύο κυπριακών τραπεζών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τουλάχιστον έως τις 10 χθες το βράδυ, που ο ίδιος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είχε υποβληθεί τέτοια πρόταση. 
Άγνωστο αν θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο, όπως είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα στην παρούσα στιγμή. Σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, θα πρέπει να εκδοθεί διάταγμα και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: