Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες Βούλγαροι στους δρόμους για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Αυξήσεις μέχρι και 100% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες κάτοικους μεγάλων πόλεων στη Βουλγαρία.


Με χιονόμπαλες "επιτέθηκαν" οι διαδηλωτές στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας στη Σόφια, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Ντέλιαν Ντόμπρεφ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των πολιτών για να εξετάσει τα αιτήματά τους. Αρκετοί διαδηλωτές έκαψαν τους λογαριασμούς τους, έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών διανομής ενέργειας.

Διαμαρτυρίες για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως το Μπλαγκόεβγκραντ, το Πλόβντιβ, τη Βάρνας, το Σαντάνσκι, τη Σιλίστρα, το Γκότσε Ντέλτσεφ, το Μπέλενε, το Σούμεν, το Βέλικο Τάρνοβο, το Μπουργκάς, το Ντόμπριτς και τη Μοντάνα. Η οργάνωση των διαδηλώσεων έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Οι διανομείς ενέργειας CEZ και Energo-Pro ανακοίνωσαν ότι οι υψηλότεροι λογαριασμοί του Δεκεμβρίου 2012 οφείλονται στη διαφορετική περίοδο κατανάλωσης, τις κακές καιρικές συνθήκες και την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας περίπου κατά 14% από τον Ιούλιο του 2012.
Επίσης κάλεσαν τους δυσαρεστημένους καταναλωτές να μεταβούν στα γραφεία τους για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να εξευρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής του ποσού. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι πάροχοι ενέργειας, θα δοθεί προσοχή στην ικανοποίηση των πελατών και στην αξιόπιστη επίλυση των όποιων θεμάτων ανέκυψαν σε σχέση με την έκδοση των λογαριασμών, για τους οποίους διαμαρτύρονται. Η CEZ ανακοίνωσε πως παρέλαβε 2.002 παράπονα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Δεκεμβρίου 2012.
Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή θα εξετάσει τον υπολογισμό των στοιχείων για την τελική έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές της CEZ.
Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς έχουν ήδη ανακοινώσει την επόμενη κινητοποίησή τους στις 14 Φεβρουαρίου και προγραμματίζουν τη συλλογή υπογραφών με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο των εταιρειών διανομής ενέργειας από τη Βουλγαρία.
Πηγές: enet.gr - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: