Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην Coca Cola στη Γερμανία.


Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Coca Cola στη Γερμανία κλιμάκωσαν σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που άρχισαν χθες, με άλλους 500 μισθωτούς να προστίθενται σε όσους σταμάτησαν για πολλές ώρες την εργασία τους στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τη διεύθυνση για τους μισθούς.



Επτά νέες εγκαταστάσεις της αμερικανικής πολυεθνικής αναψυκτικών επηρεάστηκαν από τις πολύωρες στάσεις εργασίας.

Οι απεργοί επιδίωξαν, έτσι, να κάνουν σαφή την αποφασιστικότητά τους ενόψει της επόμενης σειράς διαβουλεύσεων, που έχει προγραμματισθεί για τις 30 Ιανουαρίου, μεταξύ του προσωπικού και της διεύθυνσης, με κύρια θέματα το μισθολογικό, την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας και τις ενδεχόμενες απολύσεις.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρεία Coca Cola υπενθύμισε πως τον Δεκέμβριο είχε καταθέσει προς διαβούλευση «μία πολύ καλή προσφορά για μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», στην οποία συμπεριλαμβάνονται μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2,3% για το 2013, τις οποίες θα ακολουθήσει μία επιπλέον αύξηση 2% το 2014.Επιπλέον, «έχουμε εξηγήσει πως είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε για μία διευρυμένη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας», πρόσθεσε εκπρόσωπος της εταιρείας.Πάντως, η Coca Cola θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την προϋπόθεση για ένα ελαστικότερο ωράριο εργασίας.Στην αντίπερα όχθη, η εργατική ένωση NGG, που έχει προκηρύξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αξιώνει αυξήσεις 6% για το επόμενο 12μηνο και αντιτίθεται στην κατάργηση 450 θέσεων εργασίας που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, προβάλλοντας το επιχείρημα της αύξησης του ανταγωνισμού στον τομέα των αναψυκτικών στη Γερμανία.«Ως την επόμενη Τετάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συστηματικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην πλειονότητα των εγκαταστάσεων της Coca Cola στη Γερμανία», επιβεβαίωσε σήμερα ο Γιόνας Μπολ, εκπρόσωπος του συνδικάτου.Χθες, 600 εργαζόμενοι κατέβασαν τις ασφάλειες επί πολλές ώρες σε άλλες επτά εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η Coca Cola απασχολεί περίπου 10.600 εργαζομένους στη Γερμανία και εκμεταλλεύεται πάνω από 60 εγκαταστάσεις. Το 2011 παρήγαγε στη χώρα 3,7 δισεκ. λίτρα του γνωστού αναψυκτικού, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.


Πηγές: left.gr «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: