Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γαλλία: Διαρροή αερίου από χημικό εργοστάσιο προκαλεί ανησυχία.


Η διαρροή, χθες, ενός δύσοσμου αερίου από ένα χημικό εργοστάσιο της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί ανησυχία, από την Νορμανδία και το Παρίσι ως την νότια Αγγλία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών και τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου από χθες το βράδυ.

Η διαρροή σημειώθηκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Lubrizol, περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, έπειτα από μια απρόβλεπτη χημική αντίδραση που έγινε σε ένα ντεπόζιτο μερκαπτάνης. Το αέριο μερκαπτάνης χρησιμοποιείται για να δίνει οσμή στο φυσικό αέριο προκειμένου να εντοπίζονται διαρροές και να αποφεύγονται ατυχήματα.

«Είναι μια φρίκη, πίστευα ότι είχα κλειστεί μέσα σε ένα γκαζάκι», δήλωσε η Ναταλί, μια μητέρα το σπίτι της οποίας βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο. Η Μανόν, μια φοιτήτρια, βρισκόταν στον κινηματογράφο στο κέντρο της Ρουέν όταν μύρισε «μια δυσώδη οσμή», «κλούβια αυγά», να απλώνεται μέσα στην αίθουσα. Ο Κριστόφ, στέλεχος στον δημόσιο τομέα, είπε ότι αισθάνθηκε ενόχληση στον λαιμό και πονοκέφαλο χθες το βράδυ ενώ τα μάτια του δάκρυζαν.
Οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι το αέριο αυτό δεν είναι τοξικό και ότι αυτό που διέρρευσε είναι «πολύ μικρής πυκνότητας». Ωστόσο η νομαρχία του Σεν-Μαριτίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε λειτουργία ένα ειδικό σχέδιο επέμβασης, το οποίο είχε ως πρώτη συνέπεια την ακύρωση ενός αγώνα ποδοσφαίρου για το Γαλλικό Κύπελλο που προβλεπόταν να διεξαχθεί απόψε. «Δεν θα θέλαμε να βρεθούμε με 10.000 θεατές σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο χωρίς καμία δυνατότητα να τους περιορίσουμε ή να τους απομακρύνουμε αν παραστεί ανάγκη», δήλωσε η Φλοράνς Γκουάς, διευθύντρια του νομαρχιακού συμβουλίου του Σεν-Μαριτίμ.
Η υπουργός Οικολογίας, Μπαθό, αναχώρησε εκτάκτως από το Βερολίνο, όπου μετείχε σε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, για να επισκεφθεί την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι άνεμοι μετέφεραν το δύσοσμο αέριο και στους δρόμους του Παρισιού, όπου σήμερα την αυγή μπορούσε κανείς ακόμη να το μυρίσει.
Το δύσοσμο αέριο διέσχισε επίσης την Μάγχη και η αστυνομία του Σάσεξ, στη νότια Αγγλία, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν για μια «μυρωδιά αερίου». Η αστυνομία του Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, δέχθηκε και αυτή έναν «μεγάλο αριθμό κλήσεων». Στη Γαλλία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν χιλιάδες κλήσεις, τόσο στην Νορμανδία όσο και στην περιοχή του Παρισιού, και πολλοί ήταν αυτοί που διαμαρτύρονταν για «ναυτία» και «πονοκέφαλο».
Η Lubrizol, η οποία εξειδικεύεται στην παρασκευή και την επεξεργασία πρόσθετων ουσιών για λιπαντικά, καύσιμα και μπογιές, ανακοίνωσε ότι «ευελπιστεί» πως το περιστατικό θα λήξει εντός της ημέρας. Η λειτουργία του εργοστασίου αυτού, το οποίο ανήκει στην Berkshire Hathaway, εταιρεία συμμετοχών του Αμερικανού επιχειρηματία Ουόρεν Μπάφετ, διεκόπη από χθες το βράδυ κατόπιν νομαρχιακής απόφασης.
«Όλος ο κόσμος λέει ότι δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, όμως το ίδιο είχαν πει και για το σύννεφο από το Τσερνόμπιλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρισιά Κουστό, μια μητέρα «που ανησυχεί για τα τέσσερα παιδιά της». Όλες οι πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο απέκλεισαν την πιθανότητα η μερκαπτάνη να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μία από αυτές σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις έλλειψης ανοχής στο στοιχείο αυτό, αλλά αυτές οφείλονται κυρίως στην ψυχολογική αντίδραση που συνδέεται με την οσμή».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: