Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πρώτη απεργιακή απάντηση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, με δυνατή βροχή να πέφτει συνεχώς επί δύο μέρες σε όλο το λεκανοπέδιο, πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Με την κάλυψη τόσο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων όσο και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων στον κλάδο του εμπορίου (ανάμεσά τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου κ.ά.) η Κυριακή 30 Δεκέμβρη πήρε χαρακτήρα απεργιακής κινητοποίησης σε όλο το εμπόριο.
Ωστόσο, η συμμετοχή στο απεργιακό κάλεσμα ήταν περιορισμένη, πολύ κάτω από τις ανάγκες απάντησης που θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και συνολικά η επίθεση στο χώρο του εμπορίου. Φυσικά, οι ευθύνες δεν βρίσκονται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρότι συνέβαλαν και αυτές. Οι ευθύνες βρίσκονται στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία αλλά και στη στάση που κρατούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου. Έτσι, από τη μια μεριά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια προετοιμασίας της απεργίας, κάτι που φάνηκε και από την άμαζη στήριξη του πανώ της στην απεργιακή συγκέντρωση. Εικόνα θλιβερή για μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, με διαλυμένα ωράρια και για μήνες απλήρωτοι. Ωστόσο, και από την πλευρά του ΠΑΜΕ, το οποίο υποτίθεται έδωσε μεγαλύτερο βάρος, τα πράγματα ήταν μια από τα ίδια. Καλώντας, για μια ακόμη φορά, σε ξεχωριστή κινητοποίηση, στη 1:00 το μεσημέρι, έξω από το εμπορικό κέντρο Άττικα, όχι μόνο αδυνάτισε την όποια δυναμική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κοινό απεργιακό κάλεσμα, αλλά έδειξε και τη δική του αδυναμία να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους του κλάδου, αφού και η δική του κινητοποίηση ήταν άμαζη.
Η Ταξική Πορεία και η ΕΡΓΑΣ από κοινού με πανώ και προκήρυξη συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου έγινε αποκλεισμός του μεγαλοκαταστήματος Πάμπλικ, ενώ παράλληλα εξελισσόταν απεργιακός αποκλεισμός στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και Ιανός με πρωτοβουλία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου. Η συγκέντρωση που συσπείρωσε δεκάδες εργαζόμενους συνεχίστηκε σε πορεία στους εμπορικούς δρόμους γύρω από την Ερμού περνώντας και από το εμπορικό κέντρο Άττικα. Εκεί η πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν περικυκλώσει προκλητικά το κτίριο, ξεσηκώνοντας τις δίκαιες αντιδράσεις των συγκεντρωμένων. Ωστόσο, η προκλητικότητα των δυνάμεων καταστολής δεν περιορίστηκε στη «διαφύλαξη» του Άττικα. Στην προσπάθειά της να συνεχίσει τη διαδρομή της από την οδό Πανεπιστημίου, και αφού η Ομοσπονδία είχε μαζέψει το πανώ της, η πορεία βρέθηκε περικυκλωμένη από ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής οι οποίες θέλησαν να απαγορέψουν τη συνέχισή της. Πράγμα που τελικά δεν έγινε χάρη στην επίμονη στάση των διαδηλωτών που τελικά συνέχισαν την πορεία τους.
Ωστόσο, η υπόθεση της κυριακάτικης αργίας παραμένει ανοιχτή. Ήδη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέψει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στην επόμενη περίοδο εκπτώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν για νέα αγωνιστική απάντηση. 

πηγή: Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: