Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στη Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ως το τέλος». Με αυτή τη φράση διατρανώνουν την αγωνιστική τους διάθεση, το σθένος και την αποφασιστικότητά τους μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω. Δίνουν μια σκληρή μάχη αφού έχουν να αντιμετωπίσουν, από τη μια, την αδιαλλαξία και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας που αποθρασύνεται με βάση τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και, από την άλλη, τις αδυναμίες και την κατάσταση του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.
Ωστόσο, η αποφασιστικότητα αυτή τροφοδοτείται από το δίκιο του αγώνα τους. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα από τον Σεπτέμβρη του 2012, το δικαίωμά τους στη δουλειά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα τους. Ουσιαστικά διεκδικούν εργασία με δικαιώματα, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθούν ΕΕ-κυβερνήσεις-κεφάλαιο-εργοδοσία. «Τροφοδοτούνται», όμως, και από την ολοένα μεγαλύτερη ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται από σωματεία, από συνδικαλιστές, από εργατικά σχήματα, από συλλογικότητες, από λαϊκές συνελεύσεις, που στηρίζουν το δίκαιο αγώνα τους.
Η πρώτη κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή 7/12 έξω από το κατάστημα του Αιγάλεω, με 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι διοικήσεις του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΤΕΑ και του επιχειρησιακού ΣΕΓΕΤΑ. Η κινητοποίηση έληξε στις 11 το βράδυ, αφού προηγήθηκαν προσαγωγές μελών του κλαδικού σωματείου και εργαζομένων, με τη διαβεβαίωση ότι θα ύπαρξη συνάντηση με τη μητρική εταιρεία τη Δευτέρα 10/12. Μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση και από τότε οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Οι υποσχέσεις, όμως, και οι δεσμεύσεις των δυο σωματείων προς τους εργαζόμενους για κλιμάκωση του αγώνα αποδείχτηκαν φούμαρα σε μια άμαζη (με ευθύνη των δυο σωματείων) συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/12.
Το Σάββατο 22/12 η Επιτροπή Εργαζομένων κάνει ανοιχτό κάλεσμα για συνάντηση προς όποιον ήθελε να στηρίξει τον αγώνα τους και με στόχο τη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης. Παρόλο που τα δυο παραπάνω σωματεία προσκλήθηκαν, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Η στάση τους αυτή, βέβαια, είναι συνεπής σε σχέση με την πρόταση προς τους εργαζόμενους, δηλαδή να υπογράψουν τις λευκές δίμηνες συμβάσεις που πρότεινε η μητρική εταιρεία και να διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα.
Στη συνάντηση αυτή, παρά τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης και -από κοινού με την επιτροπή εργαζομένων πραγματοποίησε μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4/1 στα κεντρικά της Γενικής Ταχυδρομικής. Προσπαθώντας να απαξιώσει τη μαζική συγκέντρωση -η οποία όμως την εξέπληξε δυσάρεστα- η εργοδοσία μέσω του διευθυντή Οικονομικού όσο και μέσω της δικηγόρου της (η οποία βρισκόταν εκεί «εντελώς τυχαία», αρνήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους και παρέπεμψε στην προγραμματισμένη συνάντηση την Τρίτη 8/12 στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία βέβαια δεν παραβρέθηκε λόγω «αδυναμίας» της δικηγόρου, και η οποία μετατέθηκε για την Τετάρτη 16 Γενάρη. Χαρακτηριστική επίσης ήταν η έντονη παρουσία της αστυνομίας στο χώρο της συγκέντρωσης, αλλά και η παρουσία κλούβας των ΜΑΤ που είχε σταθμεύσει εκατό μέτρα μακρύτερα, γεγονός που εξόργισε και καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους.
Η αντίληψη που επικράτησε, τόσο στην Επιτροπή Εργαζομένων όσο και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης, να ανοιχτεί δηλαδή ο αγώνας αυτός όσο πιο πλατιά γίνεται στους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής, του κλάδου αλλά και στην κοινωνία, έφερε θετικά αποτελέσματα τόσο στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά της εταιρείας, αλλά πολύ περισσότερο στη συνάντηση της επιτροπής αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη 8/12.
Η μαζική συμμετοχή στη συνάντηση αυτή δίνει νέα δυναμική στον αγώνα των εργαζομένων. Σωματεία του κλάδου, όπως το ΣΕΤΤΑ και το ΣΒΕΟΔ, το σωματείο της WIND, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων Αιγάλεω, λαϊκές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα και τη συμμετοχή τους στις επόμενες κινητοποιήσεις.
Τουλάχιστον απαράδεκτη κρίνεται η στάση του ΣΕΤΤΕΑ και του ΣΕΓΕΤΑ που μέχρι τώρα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση και από τις 7/12 δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά. Προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους βάζουν ταμπέλες στους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους, δηλώνοντας ότι δεν θα συρθούνε πίσω από κανέναν. Αναπαράγουν με αυτόν τον τρόπο τις γνωστές διασπαστικές λογικές που επικρατούν στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και θέλουν τα σωματεία σφραγίδα της κάθε παράταξης. Όμως στην ταξική πάλη δεν υπάρχει θέση ουδετερότητας. Στην αναμέτρηση που διεξάγεται όποιος δεν παίρνει θέση μάχης στο πλευρό των εργαζόμενων, τουλάχιστον δίνει χώρο στον ταξικό αντίπαλο. Με αυτήν την έννοια τα δυο σωματεία θα πρέπει να πρωτοστατήσουν, αν θέλουν να αποτελούν όπλα των εργαζομένων, αντί να τηρούν σιγή ιχθύος.
Η νέα συνάντηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης θα επεξεργαστεί την κλιμάκωση του αγώνα, τις επόμενες κινητοποιήσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο (Αιγάλεω) όσο και στα κεντρικά. Πρόταση της Ταξικής Πορείας που στηρίζει από την πρώτη στιγμή αυτόν τον αγώνα είναι η προετοιμασία των κινητοποιήσεων αυτών να γίνει με την κυκλοφορία νέας προκήρυξης και αφίσας, μέσα από ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στον κλάδο, αλλά και σε κάθε μαζικό χώρο δουλειάς, καθώς και στις γειτονιές. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να πάρουν θέση στήριξης του αγώνα αυτού όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και εργατικές συλλογικότητες.

πηγή: Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: