Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσίασε η κυβέρνηση – ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.


Να απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 24 Γενάρη



Την Πέμπτη 10/1, πραγματοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη φιέστα με την ονομασία "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων" την οποία παρουσίασαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Παιδείας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση πολιτικής για τη σημερινή κυβέρνηση. Προπαγανδίζουν ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο «θα αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα στηριχτεί το ανθρώπινο δυναμικό μέσω της εκπαίδευσης, θα αναπτυχτεί η καινοτόμα επιχειρηματικότητα».
Στην πραγματικότητα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. 
Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και πάμφθηνους εργαζόμενους αφού θα απαλλάσσονται με διάφορες παραλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ στους χιλιάδες άνεργους νέους – που στις ηλικίες 18 με 25 φτάνουν το 60% – είναι το πολύ 5 μήνες δουλειάς με μισθό-χαρτζιλίκι (460€ για αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ), χωρίς ένσημα και μετά το πέταμά τους ξανά στην ανεργία.
Ήδη κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία έχουν διαμορφώσει ένα εφιαλτικό παρόν και μέλλον για τους νέους και τις νέες, για τους φοιτητές και σπουδαστές. Θέλουν να σπουδάζουμε πληρώνοντας ένα σκασμό λεφτά για να πάρουμε ένα πτυχίο κουρελόχαρτο για την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.
ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝΕ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Πολλά από αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται ήδη, άλλα έχουν δοκιμαστεί ξανά. Το μόνο που πέτυχαν είναι όντως οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτούνται με μπόλικο χρήμα, να χρησιμοποιούν «τσάμπα» εργαζόμενους για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, να τους απολύουν μόλις τελειώσει και να προσλαμβάνουν πάλι νέους. Πέτυχαν να τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα πτυχία. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουμε μεγάλη πείρα για το πώς οι επιχειρηματίες εναλλάσσουν ανά εξάμηνο φοιτητές από γραφεία διασύνδεσης και πρακτικάριους ΤΕΙ για να «κάνουν τη δουλειά τους». Τώρα  όχι μόνο συνεχίζουν τα παλιά σχέδια υπερεκμετάλλευσης των νέων αλλά φέρνουν και νέα.
Αυτό που σίγουρα δεν πέτυχαν   είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, την αναρχία στην παραγωγή. Ανακυκλώνουν την ανεργία και τη χρησιμοποιούν για να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Το μόνιμο επιχείρημα των κυβερνήσεων και της ΕΕ ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγή και την αγορά εργασίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων είναι κάλπικο.
Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι και ήταν πάντα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας  στην οποία επικρατεί η ανεργία και οι μισθοί πείνας γι’ αυτό οι απόφοιτοι είναι άνεργοι και χωρίς δικαιώματα. Μεγαλύτερη σύνδεση σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτή την πραγματικότητα δηλαδή την περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και δουλειάς-λάστιχο, την ανασφάλιστη εργασία, τους μισθούς πείνας, τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις.
Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν μας λέει να γίνουμε επιχειρηματίες «αναπτύσσοντας την νεανική επιχειρηματικότητα». Κάθε μέρα όλοι μας βλέπουμε γύρω μας να βάζουν λουκέτο εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομάγαζα κάτω από την εξουσία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων.
Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της κυβέρνησης για τους επιστήμονες και τους ερευνητές «που δεν αξιοποιούνται και φεύγουν στο εξωτερικό» είναι ψεύτικα. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές δεν βρίσκουν δουλειά επειδή η μοναδική έρευνα που γίνεται είναι για το πώς τα μονοπώλια θα αυξάνουν τα κέρδη τους και όχι για το πώς θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του λαού βοηθώντας π.χ. την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία κλπ.
Με τις «Δράσεις 9 και 10» το Υπουργείο Παιδείας «προσφέρει» μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και των σπουδαστών, 35.000 πάμφθηνους εργαζόμενους στους επιχειρηματίες για να βγάζουν τη λάντζα (όπως συνήθως γίνεται), χωρίς ένσημο, με μισθό ακόμα μικρότερο και από το εξευτελιστικό (430 ευρώ) που προβλέπεται για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ταυτόχρονα δεν λέει κουβέντα για την κατώτερη αμοιβή αφού ξέρει ότι οι εργοδότες δεν θα πληρώνουν φράγκο και οι πρακτικάριοι θα περιμένουν να πάρουν (αν και όποτε) την ισχνή κρατική επιδότηση του μισθού.
Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να απορρίψουν τα σχέδια αυτά και να απαιτήσουν:
Επίδομα ανεργίας χωρίς καμία προϋπόθεση και από και την πρώτη μέρα ανεργίας. Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.
Μόνιμη, πλήρης και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους τους νέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια) εργαζόμενους φοιτητές (π.χ. απογευματινά εργαστήρια για τα ΤΕΙ), 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.
Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι
Να απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 24 Γενάρη
Καλούμε όσους νέους μπουν σε αυτά τα προγράμματα, να μη θεωρήσουν ότι έχουν σε κάποιους υποχρέωση , ότι τους κάνουν χάρη. Να πάνε με το κεφάλι ψηλά. Να μην δεχτούν τη σύγχρονη σκλαβιά, να οργανωθούν και να παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα.

Πηγή : ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: