Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ποινικά υπεύθυνο για τη δολοφονία του νεοναζί πατέρα του έκρινε δικαστήριο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ έναν 12χρονο. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή το παιδί ενδέχεται να κρατηθεί σε αναμορφωτήριο μέχρι την ηλικία των 23 ετών.




Η δίκη  επικεντρώθηκε κυρίως στο αν το παιδί είχε κακοποιηθεί από το θύμα και αν ήταν σε θέση να διακρίνει το σωστό από το λάθος.
Ο Τζόζεφ Χολ, ήταν μόλις 10 ετών όταν πυροβόλησε τον πατέρα του, Τζέφρι Χολ, τον Μάιο του 2011, στο Ρίβερσαϊντ.
Οι συνήγοροι του 12χρονου παραδέχονταν ότι το παιδί πυροβόλησε εξ επαφής τον Τζέφρι Χολ ενώ κοιμόταν αλλά υποστήριζαν ότι δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνο για το θάνατό του.
Η υπόθεση αυτή είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ, όχι μόνο επειδή ο Τζέφρι Χολ ήταν τοπικός υπεύθυνος του νεοναζιστικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος, αλλά κι επειδή είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που τόσο μικρά παιδιά σκοτώνουν τους γονείς τους.
Η Κάθλιν Χάιντι, εγκληματολόγος ειδικευμένη στην εγκληματικότητα των νέων, ανέφερε ότι τα τελευταία 32 χρόνια 8.000 μητέρες και πατέρες δολοφονήθηκαν από τα παιδιά τους, όμως μόνο 16 από αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Επειδή ο Τζόζεφ είναι ανήλικος, σκοπός της δίκης δεν ήταν να καθοριστεί αν είναι ένοχος ή αθώος αλλά αν ήταν αληθείς οι ισχυρισμοί που προέβαλε ως κίνητρο για την πράξη του. Ο συνήγορός του, Μάθιου Χάρντι, είχε δηλώσει ότι το παιδί σκότωσε τον Χολ επειδή τον κακοποιούσε. Όμως ο αντεισαγγελέας του Ρίβερσαϊντ Μάικλ Σόκιο είπε ότι, παρά το νεοναζιστικό υπόβαθρό του, ο 32χρονος Τζέφρι Χολ ήταν στοργικός πατέρας και ότι η κατηγορία περί κακοποίησης ήταν παραπλανητική.
“Ο Τζόζεφ δεν μεγάλωσε στο σπίτι που περιγράφει η υπεράσπιση. Το σπίτι αυτό δεν υπάρχει, είναι αποκύημα φαντασίας”, υποστήριξε.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, το παιδί, που είχε άλλα τέσσερα αδέλφια, σκότωσε τον πατέρα του επειδή πίστευε ότι εκείνος σκόπευε να πάρει διαζύγιο από την Κρίστα Μακάρι. Ο Τζόζεφ είχε στενή σχέση με την Μακάρι και την θεωρούσε πραγματική του μητέρα μολονότι στην πραγματικότητα ήταν μητριά του.
Η καταδικαστική απόφαση θα αναγγελθεί τον επόμενο μήνα και οι συνήγοροι του παιδιού εξέφρασαν την ελπίδα ο πελάτης τους να μπει σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα που θα του παρέχει ψυχιατρική υποστήριξη και εκπαίδευση.
ΠΗΓΗ - WWW.MATRIX24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: