Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΗΣΕ Η…..ΡΩΣΙΑ, ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ.ΤΟΥ Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ.


 Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ρέκβιεμ για την υστερική αντιρωσική πολιτική των νεοσυντηρητικών γερακιών της κυβέρνησης Μπους αποτέλεσαν οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Ο άνθρωπος των Αμερικανών, ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είχε εμφανώς εγκαταλειφθεί στη μοίρα του από τον Ομπάμα, υπέστη σαρωτική ήττα από τον μέχρι προ έτους άγνωστο εκτός Γεωργίας δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον με τεράστια διαφορά πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος των Ρώσων και ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας. 
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο Ιβανισβίλι έχει περιουσία ύψους....6,4 δις δολαρίων και ότι το ΑΕΠ της Γεωργίας το 2011 ανήλθε σε μόλις 13,8 δις δολάρια, αντιλαμβάνεται για τι κολοσσιαίο πλούτο μιλάμε. Ο πλούτος αυτός δεν αποκτήθηκε στη Γεωργία φυσικά, αλλά στη Ρωσία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ιβανισβίλι πλούτισε με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο που πλούτισαν όλοι οι ολιγάρχες την εποχή του απερίγραπτου πλιάτσικου της εποχής Γέλτσιν. Ο πανέξυπνος Γεωργιανός συνειδητοποίησε αμέσως τι σήμαινε η άνοδος του Πούτιν στην εξουσία και προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην απειληθεί η περιουσία του.
Προσφάτως μάλιστα πούλησε την περιουσία του στη Ρωσία σε ακίνητα, τράπεζες, φαρμακοβιομηχανίες και ορυχεία χρυσού. Το έκανε προφανώς σε συμφωνία με τη Μόσχα και γι' αυτό πέτυχε πολύ καλές τιμές. Στα τέλη του 2011, αφότου δηλαδή είχε ανακοινώσει την απόφαση του να ασχοληθεί με την πολιτική τον Οκτώβριο του 2011, παραιτήθηκε από τη ρωσική υπηκοότητα για να μην τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του στον πολιτικό στίβο ως «Ρώσο». Δεν υπάρχει όμως άνθρωπος μέσα στη Γεωργία και αναλυτής στο εξωτερικό που να μην εκτιμά ότι η νίκη του Ιβανισβίλι σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής της Γεωργίας στη ρωσική επιρροή. Ο παθιασμένα αντιρώσος πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι την έπαθε πολύ άσχημα. Καθώς η δεύτερη προεδρική θητεία του λήγει τον Οκτώβριο του 2013 και δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, έχει ήδη περάσει συνταγματικές αλλαγές που μεταφέρουν όλες σχεδόν τις προεδρικές εξουσίες στον πρωθυπουργό, γιατί είχε τη βεβαιότητα ότι θα γινόταν αυτός πρωθυπουργός στη συνέχεια! Τώρα που έγινε ο Ιβανισβίλι, ο Σαακασβίλι βρέθηκε επί ξύλου κρεμάμενος.
Ο Ιβανισβίλι τον κάλεσε ήδη να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.Αν ο Σαακασβίλι δεν υπακούσει, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα περιθωριοποιηθεί και δεν αποκλείεται να καταλήξει και στη φυλακή. Αιτίες και αφορμές για να καταδικαστεί υπάρχουν πάμπολλες. Πρώτα απ' όλα ο πόλεμος που εξαπέλυσε τον Αύγουστο του 2008 εναντίον της Ρωσίας (!) σε συνεννόηση με τους πιο ακραίους νεοσυντηρητικούς της κυβέρνησης Μπους, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτρέψει τη νίκη του Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα γίνονταν μετά από τρεις μήνες. Ο Σαακασβίλι όντως απηύθυνε αμέσως έκκληση προς το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στη Γεωργία, αλλά οι Ρώσοι σάρωσαν τους Γεωργιανούς ουσιαστικά σε ένα 24ωρο, οπότε η κυβέρνηση Μπους δεν τόλ¬μησε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ανθρώπου της. Ο Ιβανισβίλι δήλωσε ότι η Γεωργία θα συνεχίσει να ζητεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, όσο διαρκεί η σημερινή φύση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας. Ούτε οι Αμερικανοί θα ήθελαν ένας άνθρωπος της Μόσχας να λαμβάνει γνώση όλων των σχεδίων του ΝΑΤΟ, ούτε οι Ρώσοι θα άφηναν έναν ηγέτη συμμαχικής τους (στο άμεσο μέλλον) χώρας να ενταχθεί στο στρατόπεδο των αντιπάλων τους.

Όσο για τον ενεργειακό τομέα, η Γεωργία του Ιβανισβίλι θα συνεχίσει βεβαίως να διαθέτει το έδαφός της για το πέρασμα αμερικανικών συμφερόντων αγωγών αζερινού πετρελαίου, αλλά θα είναι πλέον σαφώς λιγότερο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς θα παίζει και με τα ρωσικά πετρέλαια.
*Δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ» την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: