Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΚΚΕ (μ-λ) -ΑΤΕ. Το μεγάλο ξεπούλημα ξεκίνησε




Μια πιο αντιλαϊκή και αντιδραστική επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και ιδιαίτερα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, εγκαινιάζει η τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, της τρόικας και του ΔΝΤ, είναι μήνυμα συμμόρφωσης στο πρόγραμμα λεηλασίας του πλούτου του δημοσίου και συνολικότερα της χώρας. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της απαλλαγής του από τα όποια βαρίδια κοινωνικής πολιτικής, κατάλοιπα άλλων περιόδων, που ειδικά η ΑΤΕ διεκπεραίωνε μέχρι σήμερα.
Με χρήματα που δόθηκαν «προίκα» από το δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγοράζει το «καλό» δηλαδή το επικερδές τμήμα της ΑΤΕ και αφήνει το «κακό» και ζημιογόνο στον έλεγχο του δημοσίου. Φαίνεται ότι τα δάνεια που τα δύο αστικά κόμματα λάβαιναν αφειδώς όλα αυτά τα χρόνια, θα τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι ως «κακό» κομμάτι και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά θα εξαφανιστούν με κάποια διαδικασία «εξυγίανσης».
Στο βωμό του ξεπουλήματος της Τράπεζας, οι εργαζόμενοι σ' αυτήν απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται με νέο καθεστώς συμβάσεων -πιθανά ατομικών- που εντείνει ακόμα περισσότερο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Είναι γνωστό εξ άλλου το βάρβαρο και καταπιεστικό εργασιακό περιβάλλον που έχει χρόνια τώρα καθιερωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς.
Μεγάλα ερωτήματα και ανησυχίες στους αγρότες προκαλούνται από το πως θα αξιολογηθούν σε αυτή τη διαδικασία τα αγροτικά δάνεια και τα δικαιώματα στη χρήση γης, που συνδέονται με τον αγροτικό δανεισμό. Είναι σίγουρο πως με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη κλπ. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν σε κάθε νομό και περιφέρεια για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή καταιγίδα και να ανατραπούν τα μνημόνια της καταλήστευσης του λαού και της χώρας.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΑΤΕ για να μην πειραχθεί ούτε ένα εργασιακό τους δικαίωμα, για την υπεράσπιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων, είναι επίσης κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στην παλιά και στη νέα μνημονιακή βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: