Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ευρώ μαζί με «νέα δραχμή»(;)-Στόχος είναι να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα



Ομάδα Γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας, προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και «νέας δραχμής» στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στόχος τους είναι να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

Και έτσι προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.


Όπως και σε κάποια τουριστικά θέρετρα της Βρετανίας, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν στα εστιατόρια για παράδειγμα σε δραχμές ή σε ευρώ. 


Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.


Επιβεβαίωση για τα «Επίκαιρα»


Από τον Απρίλιο του 2012 το περιοδικό «Επίκαιρα» είχε αποκαλύψει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι δανειστές για ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο νομισμάτων, σε άρθρο με τίτλο «Έτοιμο το Σχέδιο Β».

Στο ρεπορτάζ τα «Επίκαιρα» ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται «ένα μοντέλο μεταβατικής περιόδου κατά την οποία για ένα χρονικό διάστημα θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα, ευρώ και δραχμή, σε αναλογία αξίας αντίστοιχα 2 προς 1. Δηλαδή για κάθε 2 ευρώ θα κυκλοφορεί σε δραχμές το αντίστοιχο της ισοτιμίας του ενός ευρώ. Για παράδειγμα αν ως ισοτιμία ορισθεί η τρέχουσα (340,75 δραχμές) για κάθε 2 ευρώ  θα κυκλοφορούν παράλληλα 340.75 δραχμές».

Αυτή είναι μία από τις παραλλαγές των σχετικών σεναρίων που επεξεργάζονται οι δανειστές εδώ και καιρό, ενδεικτική της προετοιμασίας που έχει αρχίσει προ πολλού για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.




ΠΗΓΗ -WWW.EPIKAIRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: