Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΡΩΣΙΑ - Ο καπιταλισμός δείχνει τα …δόντια του


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας πρόσφατα στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας αναγνώρισε πως στη σημερινή Ρωσία «είναι απαράδεκτα μεγάλες οι εισοδηματικές διαφορές» και πως το 13% του πληθυσμού (18 εκατομμύρια άνθρωποι) ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Πάβελ Κουντιούκιν, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ερευνών, σημείωσε πως η ρωσική στατιστική υπηρεσία παίρνει ως «όριο της φτώχειας» εκείνο το εισόδημα που μπορεί να εξασφαλίσει απλώς την επιβίωση στον πληθυσμό.
Ενώ, σύμφωνα με τον Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην πραγματικότητα «στη χώρα υπάρχουν 30 εκατομμύρια εξαθλιωμένοι κι άλλοι τόσοι που τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Συμπερασματικά περίπου ο μισός πληθυσμός ζει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».
Κι όλα αυτά σε μια χώρα με σημαντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πρώτων υλών στον κόσμο, αλλά και μια χώρα πλούσια σε ορυκτά, μεγάλη βιομηχανική υποδομή και με υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.
Η ζωή των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το 2013, αφού στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπονται μειώσεις δαπανών για την Υγεία (κατά 8,7%) και την Παιδεία (κατά 2,8%).
Την ίδια ώρα οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2013 που αφορούν την εθνική άμυνα θα αυξηθούν, σε σύγκριση με το 2012, κατά 25,8%. Ανάλογη αύξηση δαπανών προβλέπεται και για τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς (στο κομμάτι του προϋπολογισμού για την «Εθνική Ασφάλεια και την επιβολή του νόμου») κατά 9%.

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: