Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Προτάσεις στα μέτρα του συστήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ για χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης



Διάλογος» και ξανά «διάλογος» είναι η απάντηση στα όσα συμβαίνουν και εξυφαίνονται στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που χτες παρουσίασε την πρότασή του η οποία υποστηρίζει ότι οδηγεί στην «εύρυθμη λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ». Οπως σημειώνει, καταθέτει σχετική πρόταση νόμου - ως απάντηση στην πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας - και προτείνει «ακαδημαϊκό διάλογο μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού χάρτη, ένα διάλογο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε ορίζοντα ενός έτους και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013». Η πρόταση, που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟ Αλ. Τσίπρας, έχει «μεταβατικό χαρακτήρα» και συνίσταται σε αποκατάσταση της λειτουργίας των Τομέων, των Τμημάτων, των Σχολών και των Συγκλήτων καθώς και των εκλεγμένων οργάνων.
Τόσοι και τόσοι «διάλογοι» που έχουν στηθεί όλα αυτά τα χρόνια, στους οποίους και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν, έχουν εξοπλίσει και τον πιο καλόπιστο με πλούσια εμπειρία για το πού οδηγεί και το ποιον εξυπηρετεί αυτή η τακτική. Ακόμα και οι τελευταίες ρυθμίσεις, που δεν αγγίζουν την αντιδραστική ουσία του νόμου - πλαισίου, ως προϊόν διαλόγου επιχειρείται να εμφανιστούν. Αλλωστε, αν ένα κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πρόθυμο να συμβάλει στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση, δε σημαίνει ότι ο νόμος παύει να είναι αντιδραστικός και εχθρικός στις λαϊκές ανάγκες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε διαπιστώσεις για τα προβλήματα των Πανεπιστημίων που πλέον δεν είναι μόνο ολοφάνερα αλλά τόσο ασφυκτικά που θέτουν σε αμφισβήτηση πραγματικά το αν θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη. Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν οι καταγγελίες της «μνημονιακής πολιτικής», όμως απουσιάζει το «διά ταύτα». Τη στιγμή μάλιστα που ριζοσπαστικές δυνάμεις στα Πανεπιστήμια προβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες λύσεις και το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης απέναντι σε μία πολιτική που δεν είναι διατεθειμένη να «χαρίσει» φιλολαϊκές λύσεις.
Κυρίως όμως, στη χτεσινή παρουσίαση των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκε στο θεμελιώδες ζήτημα που κρίνεται σήμερα και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο ποιον θα υπηρετεί, από ποιον θα καθορίζεται και σε ποιον θα λογοδοτεί. Από την πλευρά της συγκυβέρνησης ομολογείται ότι θέλουν σύνδεση του Πανεπιστημίου με την «οικονομία», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια. Οπως προσανατολισμένο στις ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι και το σημερινό μοντέλο του Πανεπιστημίου το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να επιστρέψει. Δεν υπηρετεί κάθε «αντιπολίτευση» τα λαϊκά συμφέροντα και αυτό δείχνει και η χτεσινή τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν αρκεί η καταγγελία των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του, να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις παντού, να διεκδικήσει λύσεις προς όφελός του, σε ρήξη και με τη σημερινή κατάσταση και με όσα του ετοιμάζουν.

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: