Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά την σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 16/5/2012.



«Θα σας πω την πρότασή μας που τελικά αυτή αποφασίστηκε: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού. Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν κάναμε καμία πρόταση για την υπηρεσιακή. Δεν είναι ότι δεν είχαμε προτάσεις. Θεωρώ όμως πως όταν γίνονται προτάσεις που υπηρετούν πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, τότε κι αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω. Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο - και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι - που θα πήγαινε στα σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο ίδιος θα αποφασίζει για όλα τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ;
«Μαζί και ο νέος πρωθυπουργός».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Άλλη πρόταση υπήρχε;
«Τα πρακτικά θα τα δείτε. Εμένα δεν μου αρέσει να κάνω διαρροές. Αυτό που ήθελα να θέσω είναι ότι το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο για τον εξής λόγο: Προτείνουνε για να υπηρετήσουν στενούς εκλογικούς σκοπούς. Εμείς όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων από τα πάνω, δεν προτείνουμε και δεν ρίχνουμε γέφυρες σε πρόσωπα μπροστά στις εκλογές».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Αυτό ισχύει και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού;
«Σαφώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: