Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση στην βουλή του βουλευτή του Κ.Κ.Ε Νίκου Καραθανασόπουλου:Απαράδεκτες συνθήκες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.


Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των τροφίμων. Δημιουργούνται, επίσης, πολλές και μεγάλες δυσκολίες στις ήδη εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίες του προσωπικού του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις είχαν φανεί από πέρυσι αλλά έγιναν δραματικές φέτος που το υπουργείο έκοψε τον προϋπολογισμό για θέρμανση, διατροφή και φάρμακα, από 4.100.000 ευρώ που ήταν η περσινή χρηματοδότηση στα 2.800.000. Αυτό έχει σαν συνέπεια να χορηγούνται φάρμακα στους ασθενείς με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος και να γίνονται περικοπές στη διατροφή και στη θέρμανση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το καλοριφέρ ανοίγει περίπου 6 ώρες σε μια πόλη, την Τρίπολη, όπου οι θερμοκρασίες και τη μέρα αγγίζουν το μείον.
Θυμίζουμε ότι το Ψυχιατρείο εξυπηρετεί στο τμήμα χρόνιων ασθενών 100 κρεβάτια ασθενών γενικής νοσηλείας και 107 μόνιμους ένοικους στους ξενώνες, ενώ δέχεται κάθε χρόνο 800 εισαγωγές. Ουσιαστικά καλύπτει όλη την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρ-νανία αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο νοσοκομείο σε άλλη πόλη της Πελοποννήσου.
Η παραπάνω κατάσταση είναι το δραματικό αποτέλεσμα της συγκυβέρνησης, που σε συμφωνία με την Ε.Ε. και τους μεγάλους επιχειρηματίες, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), προχωρά σε μείωση των δημόσιων δαπα-νών για την υγεία. Προχωρούν στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποσυλοποίησης, όπως υποκριτικά ισχυρίζο-νται, για να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα για την στήριξη του κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της υγείας και της πρόνοιας.
Η πολιτική αυτή που προωθήθηκε και από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις σε περίοδο ανάπτυξης, σήμερα με πρόσχημα την κρίση, προωθείται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση έχοντας δραματικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,  τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα:
  • Δίνοντας άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες του ψυχιατρείου για τη θέρμανση όλο το 24ωρο, τη διατροφή και την παροχή φαρμάκων με βάση το τι ο γιατρός κρίνει.
  • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Ψυχιατρείου.
  • Για να μη πληρώνουν οι ασθενείς με οποιοδήποτε τρόπο και για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση της παρακράτησης της σύνταξης όσων περιθάλπονται σε δομές ψυχικής υγείας (όπως ξενώνες κ.α.) και σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων.

Ο βουλευτής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: