Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ένας χρόνος μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ.


  Ένας χρόνος μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν, χτες, την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας αλλά και κεντρικά σημεία άλλων πόλεων, όπως είναι ηΑλεξάνδρεια και το Σουέζ, για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Χαρακτηριστικό των χτεσινών επετειακών διαδηλώσεων είναι το γεγονός ότι κυριάρχησαν δύο διαφορετικές όψεις: η μία ήταν πανηγυρική και σε αυτήν συμμετείχαν κυρίως μέλη και οπαδοί των ισλαμιστικών κομμάτων, όπως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του «αλ Νουρ» των Σαλαφιστών, οι οποίοι γιόρταζαν και την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο.

Η άλλη όψη είχε περισσότερο χαρακτήρα διαμαρτυρίας και σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλα τα κινήματα νεολαίας που είχαν πρωτοστατήσει, πέρυσι, στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κύριο σύνθημα αυτών των διαμαρτυριών ήταν η άμεση απόσυρση του στρατού από την εξουσία . Έντονη είναι η αίσθηση, σε αυτό το τμήμα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης, ότι στρατός και ισλαμιστικά κόμματα, παρά το εχθρικό τους παρελθόν, έχουν περιέλθει σε κάποιου είδους συμφωνία για τη διανομή της εξουσίας.
  • Εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βόμβα που φέρεται να εντοπίστηκε σε επιβατηγό αεροσκάφος της Libyan Air όταν αυτό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: