Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ουκρανία- εκδηλώσεις με θέμα: «20 χρόνια χωρίς την ΕΣΣΔ - Στην ενότητα ο δρόμος για τη σωτηρία των αδελφών λαών»


Από την εκδήλωση στο Ντονιέτσκ
Στις 19 Αυγούστου του 2011 πραγματοποιήθηκαν στην εργατούπολη του Ντονιέτσκ, της Ουκρανίας, εκδηλώσεις με θέμα: «20 χρόνια χωρίς την ΕΣΣΔ - Στην ενότητα ο δρόμος για τη σωτηρία των αδελφών λαών», που διοργάνωσαν τα ΚΚ που συμμετέχουν στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν την 20ή επέτειο από τα γεγονότα της Μόσχας, που επιτάχυναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πήραν μέρος ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Π. Σιμονιένκο - Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), καθώς κι οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία.

Στις ομιλίες κυριάρχησε η περιγραφή των συνεπειών που βιώνουν οι λαοί από την καπιταλιστική παλινόρθωση στα εδάφη της ΕΣΣΔ (εμφύλιες συρράξεις, ανεργία, κατάργηση εργατικών - κοινωνικών δικαιωμάτων κ.ά.), ενώ από τις τοποθετήσεις έλειψαν προσεγγίσεις για τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε, ως λύση στα προβλήματα που βιώνουν οι λαοί των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ προτείνεται η «ένωση» των χωρών, καθώς κι «η αποκατάσταση της εργατικής εξουσίας και του αναγεννημένου σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος». Ωστόσο, τόσο από τις ομιλίες, όσο κι από την κοινή διακήρυξη, δε γίνεται σαφές πως για την ανασυγκρότηση της ΕΣΣΔ είναι προαπαιτούμενο η επαναστατική ανατροπή της αστικής εξουσίας, με αποτέλεσμα οι «εκκλήσεις για ενότητα» να χρησιμοποιούνται από τη ρωσική αστική τάξη στα δικά της σχέδια καπιταλιστικών ενώσεων, που συγκροτεί στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: