Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΛΙΒΥΗ : Μάχες και πλιάτσικο στην Τρίπολη.Mε ταχείς ρυθμούς επιδιώκεται η επανέναρξη λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων - νέα συμβόλαια «μοιράζουν», ήδη, οι αντικαθεστωτικοί.


Mε ταχείς ρυθμούς επιδιώκεται η επανέναρξη λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων - νέα συμβόλαια «μοιράζουν», ήδη, οι αντικαθεστωτικοί
Πανηγυρισμοί «απελευθέρωσης» με την αστερόεσσα
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σφοδρές μάχες μαίνονταν, χθες ολημερίς, στη λιβυκή πρωτεύουσα. Το τι ακριβώς συμβαίνει και το ποιος ελέγχει τι, παρέμενε μέχρι χτες αργά το βράδυ συγκεχυμένο. Οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι οι αντικαθεστωτικοί μάχονται για να διασφαλίσουν τον έλεγχο περίπου του 70% της πόλης, ενώ σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα προς τα δυτικά όπου βρίσκεται το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι, συναντούσαν σφοδρή αντίσταση. Οι επικοινωνίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, όπως και η ηλεκτροδότηση, ενώ η πλειοψηφία των Δυτικών δημοσιογράφων βρίσκονταν στο ξενοδοχείο «Ρίξος Νασρ», που περιφρουρείται από δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι.
Ενώ αραβικά δίκτυα έδειχναν εικόνες πανηγυρισμών από την πράσινη πλατεία, πλήθαιναν οι καταγγελίες για πλιάτσικο και ανεξέλεγκτη δράση κατά πολιτών από ενόπλους αντικαθεστωτικούς. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά και να δημιουργήσει επίφαση ενότητας και συντονισμού μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων (για τις οποίες καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για βαθύ διχασμό και για εσωτερικές έριδες ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, κοσμικές και ισλαμιστικές ομάδες κ.λπ.), O επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι) Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλαπηύθηνε έκκληση για «σεβασμό της ζωής και της περιουσίας όλων», τονίζοντας ότι δόθηκαν έκτακτες εξουσίες στα ήδη υπάρχοντα, επί Καντάφι, τοπικά συμβούλια, προκειμένου να ελέγχουν τις γειτονιές, κάτι που δε διασταυρώνεται.
Ο Τζαλίλ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Καντάφι, που, με ηχογραφημένο μήνυμά του την Κυριακή, δήλωνε ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους τους κατακτητές», ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν το οπλοστάσιο Καντάφι», επιβεβαιώνοντας τις διαρροές περί ανησυχίας για το ποιόν και τις πραγματικές προθέσεις των αντικαθεστωτικών. Ο, πιστός στον Καντάφι, υπουργός Πληροφοριών Μούσα Ιμπραχίμυποστήριζε ότι από τις μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 5.000 στην Τρίπολη, αριθμό που ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς κατεβάζει σε 376 και 1.000, αντιστοίχως.
Αντίθετα, βέβαιη φαίνεται ότι είναι η κράτηση των γιών Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ καιΣάαντι, ενώ ο Μουχάμαντ, που είχε συλληφθεί την Κυριακή, μεταδόθηκε από το «αλ Τζαζίρα» ότι κατόρθωσε να διαφύγει αργά χθες βράδυ. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, τον συνταγματάρχη Καντάφι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμπντουλάχ αλ Σανούσι,ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την παράδοση των συλληφθέντων, καθώς ορισμένες ομάδες από τους αντικαθεστωτικούς τώρα μιλούν για δίκη στη Λιβύη.
Να παραδοθεί άμεσα για να τερματιστεί η αιματοχυσία κάλεσαν τον Καντάφι ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Γάλλος ομόλογός του, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο ΓΓ του ΟΗΕ, με τους τρεις πρώτους να μιλούν για το τέλος της ηγεσίας Καντάφι. Ο Μπαν Γκι μουν, ανακοινώνοντας έκτακτη Σύνοδο Αφρικανικής Ενωσης, ΕΕ, Αραβικού Συνδέσμου και Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στα τέλη της βδομάδας για το θέμα, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «είναι έτοιμος για παροχή κάθε είδους βοήθειας, ακόμη και για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης», στην οποία η Ουάσιγκτον διευκρίνισε ότι δε θα συμμετάσχει. Εκτάκτως συνεδρίαζε, χθες, η Αφρικανική Ενωση. Ετοιμες να δεχθούν «τη θέληση του λιβυκού λαού» δήλωσαν Ρωσία και Κίνα, ενώ Αίγυπτος, Τυνησία και Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Συμβόλαια «μοιράζουν», ήδη, οι αντικαθεστωτικοί
Η πιο αποκαλυπτική πληροφορία, πάντως, είναι η σταδιακή, από χθες, επαναλειτουργία ορισμένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Ενώ το προσωπικό της ιταλικής ΕΝΙ επέστρεφε στις θέσεις του, ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών διαβεβαίωνε ότι οι «χώρες που στήριξαν τους αντικαθεστωτικούς θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες συμβολαίων» για το λιβυκό ενεργειακό πλούτο, που είναι, μαζί με την εξασφάλιση μεγαλύτερου ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή, και ο λόγος της «ξαφνικής ευαισθητοποίησης» ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, που, ας υπενθυμιστεί, είχαν προνομιακά ενεργειακά συμβόλαια. Η είδηση εκτίναξε την αξία των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών!

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: