Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης



Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε τη βία η οποία λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στην γειτονική μας Λιβύη.Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι για τόσα χρόνια προκάλεσε την αντίδραση και την αντίσταση μερίδας του λιβυκού λαού που ενδεχομένως να είχε υποκινηθεί και από εξωγενείς για την Λιβύη, παράγοντες. Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Λίβυος ηγέτης κατά όσων μάχονταν εναντίον του και την χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του ίδιου του λαού του.
Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση και της διεθνούς κοινότητας η οποία παρακολουθούσε την άσκηση στρατιωτικής βίας και ώθησε στην απόφαση για στρατιωτική επιδρομή.
Ως ΑΚΕΛ, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και την παρέμβαση τρίτων χωρών στο εσωτερικό της Λιβύης. Ανησυχούμε για τις εξελίξεις καθώς είναι πεποίθησή μας ότι η χρήση βίας θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο το λιβυκό λαό. Σεβόμαστε απόλυτα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αγωνιούμε, καθώς παρόμοιες επεμβάσεις στο παρελθόν δεν έφεραν τα επιθυμητά για τους λαούς αποτελέσματα και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε χειρότερες καταστάσεις. Εξάλλου, επιφυλάξεις ως προς την άμεση στρατιωτική επέμβαση έχει εκφράσει και μια σημαντική μερίδα μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε και πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε.
Κανείς επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η επέμβαση στη Λιβύη θα έχει άμεσα οφέλη προς την επιθυμητή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λιβυκού λαού. Ο λιβυκός λαός είναι αυτός ο οποίος πρέπει να αφεθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να ορίσει το μέλλον του και να διαγράψει την πορεία .
Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει εκτός των όποιων στρατιωτικών σχεδιασμών αφορούν την επέμβαση κατά της Λιβύης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι, και ιδιαίτερα η Βρετανία θα σεβαστούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι θύμα εξωτερικών επιβουλών οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αφήσει ανοικτές πληγές στον τόπο και στον λαό μας, καθώς επίσης να σεβαστούν τις μακρόχρονες και ειρηνικές σχέσεις της πατρίδας μας με τον αραβικό λαό γενικά, και το λιβυκό λαό ειδικότερα. Η ύπαρξη των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο είναι πληγή για τον τόπο μας και δεν δεχόμαστε αυτή η πληγή να λειτουργήσει ως ορμητήριο για να ανοίξουν νέες πληγές οπουδήποτε στον κόσμο.   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: