Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αβάσταχτη ελαφρότητα παραδειγμάτων και χρησμών:«εάν η Ελλάδα είχε προσχωρήσει στις χώρες του κομμουνισμού - εννοώντας την ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες - τώρα θα ήταν σαν την Αλβανία».



Μια από τις πλέον διαδεδομένες ατάκες του συρμού είναι κι αυτή που λέει πως «εάν η Ελλάδα είχε προσχωρήσει στις χώρες του κομμουνισμού - εννοώντας την ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες - τώρα θα ήταν σαν την Αλβανία».
1) Ανεξάρτητα από το πόσο και πώς αντιλαμβάνονται τα ιστορικά προβλήματα και την πορεία αυτής της χώρας. 2) Ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνονται τη σχέση μεταξύ του κομμουνισμού ως τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή κοινωνικού συστήματος, και την κυβέρνηση μιας χώρας από ένα κομμουνιστικό κόμμα. Η ατάκα αυτή καθεαυτή δείχνει τη βαθύτατη άγνοια όσων την ισχυρίζονται σε βαθμό έσχατης βλακείας. Είναι τοις πάσι γνωστή η άρρηκτη σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος και των συγκεκριμένων αιτιών που το δημιουργούν. Είναι αυτό που λέγεται «αίτιο και αποτέλεσμα», «αίτιο και αιτιατό».
Αυτήν την παγκοίνως γνωστή αρχή δείχνουν να την ξεχνούν οι θιασώτες της αβάσταχτης ελαφρότητας, όταν μιλούν για παράδειγμα περί Αλβανίας και ...χρησμών περί Ελλάδας. Είναι ελάχιστα γνωστά για τη σχέση ζωής στην πρώην Λαϊκή Αλβανία. Ούτε μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα ενός εξανδραποδισμένου λαού στην Ελλάδα από την Αλβανία. Πέραν των ανθρώπινων αδυναμιών που πολλές φορές οδηγούν στον αυτοεξευτελισμό, γνωρίζουν ότι ήλθαν απρόσκλητοι σε μια χώρα που η εθνικοφροσύνη και ο ακραίος συντηρητισμός τη χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό. Επομένως οι οικονομικές αδυναμίες της Λαϊκής Αλβανίας πρέπει να ερμηνευτούν ως χαρακτηριστικά μιας μικρής αδύναμης χώρας, όπως κάθε άλλης.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μικρού και αδύναμου αλβανικού λαϊκού κράτους ήταν ότι δεν είχε εξωτερικό χρέος. Αυτό μπορεί για τους αστούς, ιδιαίτερα, οικονομολόγους να θεωρείται ως αρνητική απομόνωση μιας περίκλειστης χώρας. Ομως, για την κυβέρνηση και το λαό της, ήταν αναγκαία αμυντική στάση στον κίνδυνο δεσμεύσεων που προκαλούν οι δοσοληψίες με τον οικονομικό ιμπεριαλισμό των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Αλλωστε, είναι γνωστή η ισχυρή εκμετάλλευση που ασκείται στο πλαίσιο της λεγόμενης ελεύθερης παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς. Τις ολέθριες συνέπειες τις ζούμε έντονα στη χώρα μας που η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της στηρίζεται στον εξωτερικό δανεισμό. Το πρόβλημα, επομένως, της Λαϊκής Αλβανίας πρέπει να ιδωθεί από την τρομερά δύσκολη προσπάθεια μιας μικρής και αδύναμης οικονομικά χώρας που θέλει να αποφύγει τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις και να διατηρήσει την εθνική της αξιοπρέπεια όσο κι αν στοιχίζει υλικά. Επιπρόσθετα, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών για τις οποίες είναι ελάχιστα γνωστά τουλάχιστον στην κοινή γνώμη.
Βέβαιο είναι ότι ο καπιταλισμός ως οικονομικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα στηρίχτηκε και στηρίζεται στην παγκόσμια αγορά. Ο σοσιαλισμός ως ανώτερο οικονομικό σύστημα υποχρεώνεται να στηριχτεί σε πολλαπλά πλατύτερες οικονομικές σχέσεις ταχείας ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό εφικτό προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τις κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούν. Αυτό το κοινωνικό - οικονομικό πλέγμα λειτουργεί στο πλαίσιο του εργατικού ελέγχου της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας. Στη Λαϊκή Αλβανία, τα όποια μέσα παραγωγής είχαν κοινωνικό χαρακτήρα που απέκλειε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως συμβαίνει στα καπιταλιστικά κράτη με την αστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ομως, οι συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες απέκλειαν τη δυνατότητα στη μικρή και αδύναμη οικονομικά Αλβανία να απαιτήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα της έδινε η επικράτηση μιας παγκόσμιας σοσιαλιστικής οικονομίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, δηλαδή η επικράτηση του καπιταλισμού στην παγκόσμια αγορά, που εμπόδισε τη Λαϊκή Αλβανία να αναπτυχθεί από το φόβο ότι θα μπλεκόταν στα γρανάζια υποταγής του διεθνούς οικονομικού ιμπεριαλισμού. Είναι αυτό που ζει η Ελλάδα με τραγικό τρόπο στις μέρες μας.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

9 σχόλια:

ΕΟΣ είπε...

Το όνειρο του ΚΚΕ είναι να μας κάνει ΤΩΡΑ Αλβανία!....

ΕΟΣ είπε...

Επίσης, γράψει μια σειρά ψέματα, όπως:

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μικρού και αδύναμου αλβανικού λαϊκού κράτους ήταν ότι δεν είχε εξωτερικό χρέος

Κι όμως, ακόμα και η Αλβανία είχε εξωτερικό χρέος! Μια ματιά εδώ:

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/170104/i-alvania-xekina-tin-apopliromi-tou-hreous-pros-ti-servia/

ΕΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Red Star είπε...

8 εκατ.δολάρια το δάνειο από τον Τίτο...Τόσο δεν κάνει ούτε ο Σισέ...Ενώ το Ελληνικό χρέος εεε;; Αγοράζεις όλες τις ομάδες του πλανήτη και του γαλαξία μαζί!

Αλήθεια ξέρει κανείς πως ήταν η Αλβανία πριν τον Χότζα;Ακόμα και οι Έλληνες που πολέμησαν εκεί το 1940, δεν πίστευαν πως υπάρχει τέτοια φτώχεια! Ποιοι οι φτωχοί χωριάτες της δεκαετίας του 1940 έτριβαν τα μάτια τους από την άθλια αυτή χώρα.Η Ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ Αλβανία, όπως η Γιουγκοσλαβία δεν έγινε Αλβανία ή η Γκάνα ,Η.Π.Α.Αυτό το παραμυθάκι των ακροδεξιών του ΛΑ.Ο.Σ και των συνεργατών του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ-Μπακογιάννη ελπίζω δεν τον ενστερνίζονται οι φίλοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Αν η Ελλάδα γινόταν Λαϊκή Δημοκρατία πιθανόν να ήταν η Κούβα των Βαλκανίων.Οι μόνοι που θα αντέχαμε.Μπορεί λέω, δεν ξέρω,μπορεί να μας κυβερνούσε και ο Κύρκος (Εεεε ρε γλέντια εε;;;Ξέχασα όμως ο Κύρκος ήθελε τον Βασιλιά και την Δεξιά, ευτυχώς που ηττήθηκε η Αριστερά στον εμφύλιο είπε,ο "αριστερό")

Red Star είπε...

Ο "αριστερός"...
Χωρίς πλάκα τώρα, ΚΑΝΕΙΣ μας δεν ξέρει τι Κ.Κ.Ε θα ήταν σήμερα το Κ.Κ.Ε αν η αριστερά κέρδιζε τον εμφύλιο.Ίσως αν μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιο παράλληλο σύμπαν να βλέπαμε.Τα υπόλοιπα είναι κακόβουλα σχόλια, εγώ αρνούμαι να δεχτώ πως η Ελλάδα θα γινόταν Αλβανία .

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Αυτοί οι ΣΥΡΙΖέοι ούτε τον τίτλο του "αριστερού" (με το συμπάθειο...) δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν - και πολύ περισσότερο να τιμήσουν - σήμερα...
Είναι ελεεινοί και σ υ ν ε ι δ η τ ο ί προπαγανδιστές του καπιταλισμού με "ανθρώπινο πρόσωπο" σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία...Μακριά και αλάργα κάθε τι που θυμίζει κομμουνισμό (πιπέρι στο στόμα...)και κομμουνιστικές ιδέες. Δεν θέλουν κάν - συνειδητά- να αντικρύσουν τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αποτελεί ΤΡΑΝΗ επιβεβαίωση των επιστημονικών αναλύσεων του Μάρξ (που περιέχονται,ιδίως, στον Ι και ΙΙΙ τόμο του Κεφαλαίου του) και που η κατανόησή τους στη ζώσα πραγματικότητα, για κάθε πραγματικό Αριστερό, οδηγεί αναπόφευκτα στην Απόφαση για την ολόπλευρη προετοιμασία,ατομικά και συλλογικά, των όρων της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και την Ανατροπή του Καπιταλισμού στον αιώνα που ζούμε. Και επιτέλους, βρέ αδερφέ.....Εάν στις πρώην Λαικές Δημοκρατίες και σε χώρες όπως η Αλβανία ο Σοσιαλισμός δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και να αποδόσει κατά τις επιστημονικές προβλέψεις των θεμελιωτών του Μαρξισμού-Λενινισμού, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι, επειδή το πρώτο Αλμα της ανθρωπότητας προς τον Ουρανό απέτυχε, αυτό θα συμβαίνει "συνέχεια"... Εκτός κι αν έχετε πεισθεί πλέον, ότι πάσχει η επιστημονική θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, οπότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και καλά θα κάνατε να το δηλώσετε ανοιχτά…Ξεχνάμε πόσες φάσεις πέρασε η Αστική Επανάσταση από το 1789 για να φτάσει η νέα αστική τάξη στη γενικευμένη βιομηχανική παραγωγή και στον σημερινό κρατικο-μονοπωλιακό καπιταλισμό και συγχρόνως στα όρια της ύπαρξής της ;;; Πάρτε το χαμπάρι Συριζέοι : Ο καπιταλισμός είναι αγιάτρευτος και μαζί βάρβαρος και επικίνδυνος για τους λαούς και τις καταπιεζόμενες εργαζόμενες μάζες. Η μόνη "γιατρειά" του δεν μπορεί πλέον να είναι άλλη από την Ανατροπή του. Όσοι (ακόμη) πιστοί από σας, προσέλθετε, αλλιώς δεν σας έμεινε άλλο από το να ομολογήσετε με παρρησία, ότι οι αριστερούτσικες ιδέες σας εξαντλούνται στον σύγχρονο καπιταλισμό με ολίγην "ανθρωπιά"....
Σπύρος

ΕΟΣ είπε...

Το πολύ το "Κ" "Κ" κάνει το παιδί "Μ"... Ο Κύρκος δεν είπε ποτέ πως η αν το ΕΑΜ έπαιρνε την εξουσία η Ελλάδα θα γινόταν Αλβανία:

ιδού τι λέει ο ίδιος για αυτό το θέμα:
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=24598&tsz=0&act=mMainView ειδικά για όσους δεν θέλουν να το ακούσουν όλο, ας αρχίσουν από το 14' (και συγκεκριμένα στο 16')

Red Star είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Red Star είπε...

Μ'ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ,ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΓΕΛΟΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ...
ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΙΑΝΕ ΤΡΟΜΟ...
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΣΕΒΑΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΛΜΗΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟ 1989.ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΤΟΛΜΗΡΟ...Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ.


Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ.
Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες.