Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Αντιδράσεις ενάντια στη «μεταβατική κυβέρνηση»



Εορταστική ήταν και χθες η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, αλλά και για να «υπενθυμίσουν», όπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές, στην ηγεσία του στρατού που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές που οι διαδηλωτές επιθυμούν.
Με πανό και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι, που προέρχονταν από ποικίλες πολιτικές οργανώσεις, ζήτησαν βαθιές πολιτικές, συνταγματικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιμένοντας ότι ούτε η κυβέρνηση, που ορκίστηκε πριν από δύο ημέρες, ικανοποιεί τα αιτήματά τους, καθώς στα βασικά πόστα (υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών) παραμένουν άνθρωποι που υπήρξαν συνεργάτες του Μουμπάρακ και είχαν διοριστεί από τον ίδιο. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων εκτός από την απομάκρυνση των ανθρώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, βρίσκονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η ανεργία, η φτώχεια, η έλλειψη υποδομών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που διοικεί τη χώρα στη «μεταβατική», όπως λέει, αυτή περίοδο, προχώρησε σε μια νέα τηλεοπτική ανακοίνωση, κατά την οποία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ότι «θα υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε στον αιγυπτιακό λαό» και ότι «δεν προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία». Παράλληλα, κάλεσε τους Αιγυπτίους «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν και δυνάμεις που θα επιθυμούσαν να υπάρξει πισωγύρισμα στις εξελίξεις στη χώρα και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια νέα αναταραχή». Για τους ισχυρισμούς αυτούς δε δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση ή στοιχείο.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: