Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Παραλύει η Πορτογαλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.



Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στηνΠορτογαλία, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.    


Τα αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα, το ίδιο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στην απεργία  συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και προσωπικό νοσοκομείων.   

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους.
  
Η απεργία αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.   

Η Βουλή της Πορτογαλίας θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα για ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, ως αποτέλεσμα της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από ΕΕ και ΔΝΤ.   

Η Λισαβόνα, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ, παραδέχτηκε πριν από μερικές ημέρες πως η μείωση του ελλείμματος «βρέθηκε εκτός τροχιάς» φέτος, λέγοντας όμως πως ο στόχος για υποχώρηση του ελλείμματος στο 5,9% φέτος (από 9,8% πέρυσι) θα επιτευχθεί με το κόψιμο στο μισό του δώρου Χριστουγέννων και άλλα μη επαναλαμβανόμενα μέτρα.   

Πέραν των φορολογικών αυξήσεων για το 2012 και τη μείωση των δαπανών πρόνοιας, η τρόικα ζητά από την Πορτογαλία να αυξηθούν οι ώρες εργασίες στη χώρα: Εκτός από το στόχο να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζομένους να εργάζονται για μισή ώρα παραπάνω την ημέρα χωρίς καταβολή υπερωριών, η κυβέρνηση συζητά με τα συνδικάτα και την εκκλησία την κατάργηση τεσσάρων από τις 14 δημόσιες αργίες.

Πηγή:www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: