Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ: Κατέλαβαν το κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος.


«Να καταργηθεί 100% το χαράτσι για όλους», δήλωσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε χτες στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος

Σε κατάληψη του κτιρίου της ΔΕΗ, όπου στεγάζεται το κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος προχώρησε από προχτές Κυριακή η Ομοσπονδία των Εργαζομένων μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, με στόχο να εμποδίσει την αποστολή εντολών διακοπής σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα.
Στο πλευρό τους, βρέθηκε χτες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε την ανάγκη σύσσωμοι οι εργαζόμενοι με αυτούς της ΔΕΗ να υψώσουν σιδερένια γροθιά, με αποφασιστικότητα και χωρίς φόβο, ώστε το χαράτσι να καταργηθεί στην πράξη με όποιο τίμημα.
Ολόκληρη η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Αναμφισβήτητα το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και δε θα πω για αλληλεγγύη, είναι και δικό μας πρόβλημα, πρόβλημα όλων. Καμία εφησύχαση, καμία επανάπαυση μπροστά στο κάλεσμα της κυβέρνησης να ανασταλούν για λίγες μέρες οι διακοπές ρεύματος. Θα κάνουν κάποιον υποκριτικό ελιγμό για τα μάτια του κόσμου.
Εμείς ζητάμε να καταργηθεί 100% το χαράτσι για όλους, διότι δεν έχει κανείς δικαίωμα απέναντι σε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα να το κόβει, γιατί δεν πληρώνει κάποιος ένα χαράτσι ή αν θέλετε επειδή δεν πληρώνει και την εφορία. Δεν μπορεί η ποινή να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Αύριο θα μας βάλουν χαράτσι και στο νερό και θα χάσουμε μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Έσοδα μπορεί να αποκτήσει και πολύ περισσότερα το κράτος. Με τον προϋπολογισμό έχει μειώσει τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, έχει αυξήσει τους αβάστακτους φόρους στα λαϊκά στρώματα. Επομένως, ας βάλει 45% φόρο στο μεγάλο κεφάλαιο, ας καταργήσει μια σειρά απαλλαγές, όπως π.χ. στους εφοπλιστές. Δεν μπορεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν μπορούν, αλλά δεν πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που με θυσίες θα πληρώσουν το χαράτσι. Είναι παράνομο, πρέπει να καταργηθεί και από αυτήν την άποψη μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ πρέπει να υψώσουμε την ίδια σιδερένια γροθιά, με αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, με όποιο τίμημα κι αν υπάρχει αυτό το χαράτσι πρέπει να καταργηθεί».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι «μοιάζει να γιγαντώνεται το κύμα με τους δημάρχους που καλούν τους δημότες να μην πληρώσουν το χαράτσι. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτό;», ανέφερε σχετικά:
«Πολύ καλά κάνουν. Θα έλεγα η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, οι οποίοι βγήκαν με την ψήφο των δημοτών, οι οποίοι υποσχέθηκαν όλοι δικαιοσύνη αυτό πρέπει να το δείξουν στην πράξη. Και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτήν την τάση που υπάρχει σήμερα σε τουλάχιστον 40-50 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά και να αντέξουμε και το φόβο μήπως μας κόψουν το ρεύμα. Να μην πληρώσουμε».
Συνεχίζουν τον αγώνα παρά την εισαγγελική παρέμβαση
Η κατάληψη συνεχίστηκε και χτες, με τους εργαζόμενους να παραμένουν στο χώρο και να μην επιτρέπουν την αποστολή εντολών διακοπής. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση απάντησε με ένταση του αυταρχισμού, καλώντας το ΔΣ της επιχείρησης να προσφύγει στον εισαγγελέα - όπως και έγινε - ώστε να σταματήσει την κατάληψη. Συγκεκριμένα, μηνυτήρια αναφορά κατά των καταληψιών της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ υπέβαλε χτες ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός, με αποτέλεσμα η προϊσταμένη της Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελ. Ράικου να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό, δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν στο χώρο της κατάληψης αργά το απόγευμα και μετά από λίγο αποχώρησαν.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που προανήγγειλε τη σκληρή στάση, καθώς έκανε λόγο για «στενά συντεχνιακά συμφέροντα» που μπαίνουν «πάνω από το εθνικό συμφέρον», καλούσε τη ΓΕΝΟΠ να σταματήσει «να παριστάνει ανεύθυνα τον Ρομπέν των Δασών» και εξέφραζε έκπληξη για την κατάληψη, ενώ είχε γίνει γνωστή η συνεννόηση της κυβέρνησης με τη διοίκηση της επιχείρησης για αναστολή των διακοπών ρεύματος στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος πληρωμής του τέλους ακινήτου.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: