Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: Από τη «Σκύλλα» ... στη «Χάρυβδη» ο λαός.0,10 % το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE).



Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) βγήκε πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία την Κυριακή διαδεχόμενο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Η αποχή στις εκλογές έφθασε το 29% και από τα αποτελέσματα γίνεται φανερό όπως και πριν από λίγους μήνες - το Μάη στις δημοτικές εκλογές - το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων», της μικροαστικής διαχειριστικής λογικής κινήθηκε από την «Σκύλλα» ...στη «Χάρυβδη», δίνοντας το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση με πιο βάρβαρα μέτρα, ώστε τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση και να διασωθεί το κεφάλαιο.

Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 44,62% των ψήφων (μια αύξηση κατά 4,68% από τις προηγούμενες εκλογές) και 186 έδρες και αυτοδυναμία στην 350μελή Βουλή, έναντι τουΣοσιαλιστικού Κόμματος που συγκέντρωσε 28,73% (- 15,14%) και 110 έδρες. Η Ενωμένη Αριστερά (IU) (συμμαχικό σχήμα του ΚΚ Ισπανίας με άλλους μικρότερους σχηματισμούς, όπως Οικολόγοι, Πρωτοβουλία για την Καταλονία) που συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έλαβε το 6,9% (+3,15%) και 11 έδρες. Και το κόμμα αυτό εγκλώβισε ψηφοφόρους στις αυταπάτες για μια «καλύτερη διαχείριση» του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλα κόμματα σε διάφορες περιφέρειες και με βάση το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έλαβαν: «Ενωση και Σύγκλιση» το 4,17% (16 έδρες), «Ενωση, Πρόοδος και Δημοκρατία», 4,69% (5) κ.ά.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE) παρά τα εμπόδια, τις διώξεις στελεχών του και τις δυσκολίες που του έθετε το αστικό σύστημα, είχε αύξηση των μικρών δυνάμεών του κατά 6.000 ψήφους (26.436 και ποσοστό 0,10%). Είναι η μοναδική δύναμη που προβάλλει την ανάγκη της οργάνωσης της ταξικής, εργατικής πάλης και την συνδέει με την προοπτική της εργατικής εξουσίας και της ρήξης με τα μονοπώλια, για το σοσιαλισμό.
Χτες την επομένη των εκλογών τα επιτόκια δανεισμού 10ετών ομολόγων έφτασαν το 6,5% και η κρίση στην Ισπανία (η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%) ήδη έχει θορυβήσει τους αστούς στην Ευρωζώνη και όλη την ΕΕ. Ο νέος πρωθυπουργός, αρχηγός του Λαϊκού ΚόμματοςΜαριάνο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει ότι θα χρειαστούν «θυσίες από όλους» και προέβλεψε ότι τώρα «έρχονται τα δύσκολα».

Πηγή:www.rizospastis.gr