Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Λεφτά υπάρχουν για απόρρητες δαπάνες !Σε 6 μήνες έδωσαν 88 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ !



Aνεξήγητη παραμένει η πρεμούρα του Γιώργου Παπανδρέου να αυξήσει κατά 15 εκατ. ευρώ και "αξιοποιήσει" το σύνολο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών με το που ανέλαβε την κυβέρνηση (και προσωπικά το Υπ.Εξ...) το 2009. Ούτε το υπουργείο ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ένιωσαν την ανάγκη να δικαιολογήσουν την αύξηση των απορρήτων δαπανών. Σημεία των καιρών της κυβερνητικής εξουσίας...
Ωστόσο από τα έγγραφα που και σήμερα δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής προκύπτει ότι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 αποδεικνύεται ότι ζήτησε και πήρε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ από τις απόρρητες δαπάνες του Υπ.Εξ., ενώ αυξήθηκαν τα μυστικά κονδύλια, τα οποία το 2010 έφθασαν τα 68 εκατ. (η αρχική πίστωση ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ...).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στις 10 Δεκεμβρίου 2009 (που δημοσίευσε η "Αυγή" την Τρίτη) αυξάνονται με αίτημα του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού (!) κατά 15 εκατ. ευρώ τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ., και μάλιστα τα χρήματα αυτά διατέθηκαν αμέσως.
Με τις αποκαλύψεις αυτές δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία πομπωδώς ανακοίνωσε την κατάργηση των απορρήτων δαπανών (συνολικά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ αύξησε κατά δεκάδες εκατ. ευρώ τα μυστικά κονδύλια στο Υπ.Εξ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να κληθούν οι υπουργοί Τύπου στη Βουλή που έδωσαν τα χρήματα, σημειώνοντας ότι όλοι τους είναι υπουργοί και βουλευτές, με εξαίρεση τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Πήραν το 100% των πιστώσεων
Με δύο νέα έγγραφα που αποκαλύπτονται σήμερα αποδεικνύεται ότι στις 30 Νοεμβρίου 2009 δόθηκαν άλλα 3,9 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με μία διαδικασία τουλάχιστον "πρωτότυπη". Με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ορίζεται ότι θα διατεθεί το 90% από τα 38,9 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στα μυστικά κονδύλια. Αλλά με νέα απόφαση ορίζεται ότι η διάθεση των 38,9 εκατ. ευρώ θα είναι στο 100% του ποσού, δηλαδή στέλνει στα μυστικά κονδύλια άλλα 3,9 εκατ. ευρώ!!! Έτσι το συνολικό ποσό που δόθηκε εκτάκτως, μέσα σε 10 μέρες (!) με τις αποφάσεις Παπακωνσταντίνου - Σαχινίδη ήταν σχεδόν 19 εκατ.
Υπογραμμίζεται ότι και τα 3,9 εκατ. δόθηκαν με αμφισβητούμενες διαδικασίες. Τα 15 εκατ. δόθηκαν από τον Φ. Σαχινίδη, ύστερα από αίτημα που προήλθε από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ικανοποιήθηκε μέσα σε 1 ημέρα!
Τα δύο έγγραφα του Γ. Παπακωνσταντίνου που δημοσιεύονται σήμερα έχουν την ίδια ημερομηνία και τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου! Ενδεχομένως να υπήρξε αίτημα για να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα ποσά που είχε αφήσει στα ταμεία η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά η έγκριση δόθηκε για το 90% του ποσού που είχε πιστωθεί επειδή αυτό υπαγορεύει σχετική εγκύκλιος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορά όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ). Επομένως το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε και βγήκε η νέα απόφαση Παπακωνσταντίνου που ορίζει τη διάθεση σε ποσοστό 100% (δηλαδή τα 3,9 εκατ. επιπλέον).
Δεν αποκλείεται μάλιστα το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε μέσω των μυστικών κονδυλίων του Υπ.Εξ. τον Δεκέμβριο του 2009 να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τα 15+3,9 εκατ., εκταμιεύθηκαν και τα υπόλοιπα του 2009 από τον κωδικό για τις απόρρητες δαπάνες.

Λεφτά υπάρχουν για απόρρητες δαπάνες
Οι αποκαλύψεις θα έρθουν στη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας ζητώντας να του δοθούν τα στοιχεία. "Όσοι κοκορεύονται ότι τα ρίχνουν όλα στο φως και ότι μειώνουν δίκαια και ισομερώς παντού τις δαπάνες και τα έξοδα, πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται έντιμη", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Αξιοπερίεργο είναι τέλος ότι τα μυστικά κονδύλια στο Υπ.Εξ. αυξήθηκαν επί Γ. Παπανδρέου. Εκτός από τα 19 εκατ. που αύξησε μέσα στους 3 τελευταίους μήνες του 2009, το 2010 η αρχική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έφθασε τα 68 εκατ.. Επίσης το 2011 η αρχική πίστωση είναι 33 εκατ. ευρώ.
Ίσως δε, να έχει πολιτική σημασία ότι το 2010 είχε απορροφηθεί το 100% των πιστώσεων πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Δηλαδή, για κάποιους άγνωστους λόγους το Υπ.Εξ., επί Γ. Παπανδρέου, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010 έδωσε πάνω από 88 εκατ. ευρώ σε απόρρητες δαπάνες!

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: